... ...

Dlaczego pomidor jest super warzywem na raka, choroby układu krążenia i zły cholesterol. Jak zwiększyć jego moc

    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"
Udostępnij innym ...

Dlaczego pomidor jest super warzywem na raka, choroby układu krążenia i zły cholesterol. Jak zwiększyć jego moc
5 (100%) 8 votes

SUPER SPOSÓB NA ZWIĘKSZENIE LECZNICZEJ MOCY POMIDORA. Aż trudno uwierzyć, ale rakowi prostaty, chorobom układu krążenia można zapobiegać dzięki pomidorom. I jak pomidor i likopen zapobiegają rakowi gruczołu krokowego?

Wśród warzyw jest takie warzywo, które pomaga zapobiegać problemom z gruczołem prostaty, chorobami układu krążenia i obniża poziom cholesterolu: pomidor.

Zawarty w nim likopen jest wymiataczem wolnych rodników.
Dieta zawierająca wszystkie składniki odżywcze może zapobiegać chorobom, a nawet wydłużać życie.

Dlatego wielu dietetyków zaleca jedzenie zgodne z „wszystkimi kolorami tęczy”, co jest metaforą do kompletnej i zrównoważonej diety.
Instytucje takie jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznały korzyści wynikające ze zwiększonej konsumpcji żywności roślinnej.

Grupa ta, oprócz dostarczania składników odżywczych, zawiera związki bioaktywne, na przykład przeciwutleniacze, o fizjologicznych skutkach zdrowotnych.



ZDROWIE.HOTTO.PL-pomidor-likopen-na-raka-serce-zly-cholesterol

Popularne artykuły, które również interesują innych:

loading…


Korzystne właściwości pomidorów i likopenu

Nutraceutyki są naturalnymi składnikami żywności. Dają korzyści zdrowotne poza ich tradycyjnymi właściwościami odżywczymi, zarówno jeśli chodzi o zapobieganie jak i leczenie chorób. Te fitochemikalia obejmują flawonoidy, monoterpeny, izotiocyjaniany, karotenoidy i fitosterole.

Karotenoidy są naturalnymi pigmentami syntetyzowanymi przez rośliny. Mimo, że ich znaczenie wiązano z witaminą A , obecnie inne karotenoidy, takie jak likopen, związek znaleziony w pomidorach, przyciąga zainteresowanie swoimi wieloma właściwościami.

loading...

Likopen jest pigmentem karotenoidowym, który nie jest przekształcany w witaminę A. Jest odpowiedzialny za czerwony kolor w pomidorach, arbuzach i w różowym grejpfrucie.

Jak to działa?
Wchłanianie karotenoidów w diecie zależy od wielu czynników.
Oto dwa główne czynniki wpływające na wchłanianie karotenoidów to:
– obecność oleju i
– błonnika pokarmowego.
Kiedy już znajdzie się w organizmie, likopen gromadzi się w niektórych tkankach, takich jak jądra, prostata, gruczoły nadnerczy i nerki.

Wiele chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe są związane z procesami utleniania komórkowego, w których pośredniczą wolne rodniki.

Działając na tłuszcze, wolne rodniki powodują uszkodzenia w membranach.
Kiedy wolne rodniki atakują białka, powodują utlenianie aminokwasu, a w przypadku genów powodują mutacje i rakotwórczość. Większość korzyści wynikających z likopenu to zdolność likopenu do „przechwytywania” wolnych rodników.

Choroba niedokrwienna serca jest główną przyczyną śmierci na całym świecie.
Stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki w cholesterolu LDL odgrywa kluczową rolę w patogenezie tętnic miażdżycowych . Likopen zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL .

Pomidor, sojusznik zapobiegający rakowi prostaty

RAK – Istnieją dowody na istnienie odwrotnej zależności między spożyciem likopenu a rozwojem niektórych nowotworów.
Szczególnie silnej w przypadku raka prostaty. Mechanizmami hamowania rakotwórczości są wzmocnienie detoksykacji w połączeniu z ingerencją w proliferację komórek i hamowanie cyklu komórkowego.

RAK PROSTATY – jest najczęstszym rakiem u mężczyzn. Chociaż można go wykryć wcześnie, to kluczową jest strategia zapobiegania.
Istnieją dowody na to, że likopen hamuje progresję łagodnego przerostu gruczołu krokowego i raka prostaty zmniejsza poziom markerów takich jak PSA. Ich wpływ na androgeny obejmują działania, które powodują wzrost gruczołu krokowego.

Co miesiąc nowe badania ujawniają korzyści spożywania większej ilości likopenu. Ten związek znajdujący się w pomidorach i jego pochodnych (dostępny również w kapsułkach) jest bardzo przydatny w zapobieganiu rakowi prostaty. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie likopenu (zawartego w pomidorach) zmniejsza o 18 procent ryzyko rozwoju tego raka.

Polub i udostępnij, może się komuś przyda:

Likopen w działaniu.
Likopen działa aktywnie, aby zapobiec tworzeniu się wolnych rodników, które uszkadzają komórkowy DNA i powodują początek raka. Z kolei substancja ta jest obecna w komórkach gruczołu krokowego, co może tłumaczyć zapobieganie rakowi.

Jak pomidor i likopen zapobiegają rakowi gruczołu krokowego?

Na to pytanie zaczęto odpowiadać w latach siedemdziesiątych i nadal pracuje się nad jego wyjaśnieniem.

Badania wykazały, że konsumpcja pomidorów ma działanie ochronne przeciwko rakowi gruczołu krokowego, przede wszystkim ze względu na ich wysoką zawartość likopenu.

– Aby wyjaśnić znaczenie tej substancji, lekarze wykorzystali likopen jako lek, który zwiększa korzystne efekty leczenia raka prostaty.

– Oznacza to, że po zabiegach chirurgicznych, ci którzy spożyli likopen wykazywali lepsze i szybsze postępy w leczeniu.

Jak i jak spożywać pomidory żeby zwiększyć ich moc, czyli stężenie likopenu ?

Naukowcy zalecili jedzenie pomidorów co najmniej pięć razy w tygodniu, najlepiej gotowanych, ponieważ ciepło uwalnia likopen i w ten sposób zwiększa się też jego stężenie.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…
Zobacz też inne artykuły z www.zdrowie.hotto.pl, polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...



źródło: homemademedicine.com/prostate-cancer-can-be-prevented-with-tomato.html


Udostępnij innym ...

Comments

comments

stat4u
error: Content is protected !!
Polub bloga i kliknij