KOLAGEN DOMOWE SPOSOBY – przepisy. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN ZA GROSZE

Spread the love
    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"

KOLAGEN DOMOWE SPOSOBY – przepisy. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN ZA GROSZE.

KOLAGEN NA STAWY i KRĘGOSŁUP – PRZEPISY. DOMOWE SPOSOBY. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY i bardzo szybkie efekty.

Składniki na własny domowy kolagen znajdziesz za grosze w sklepach spożywczych.

Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):

– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.

Artykuł jest długi ale myślę, że warto poznać:

– co to jest kolagen,
– właściwości kolagenu i
– jego zastosowanie.

– GDZIE WYSTĘPUJE W POŻYWIENIU (źródła kolagenu).

– JAK GO UZUPEŁNIĆ W NATURALNY SPOSÓB.

– oraz poznać PROSTE PRZEPISY na naturalny kolagen domowym sposobem.

I. CO TO JEST KOLAGEN, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Kolagen wchodzi w skład:

– tkanki łącznej (jest to główne białko tkanki łącznej),

– skóry (jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek jego w skórze powoduje, wiotczenie i powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia),

– ścięgien (ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien),

– kości i stawów (ubytek kolagenu z wiekiem powoduje sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa),

– rogówki oka (kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej)

Chroni narządy wewnętrzne:

nerki, wątrobę, żołądek – przytrzymuje je we właściwym położeniu.
Działa jak klej między komórkami i tkankami ciała.

– na odporność – powstrzymuje rozwój patogenów i obniżenie odporności.

II. RODZAJE KOLAGENU

Kolagen jest w wielu tkankach organizmu ludzi i zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania.

Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów (i gdzie jest):

– typu I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,

– typu II – występuje w chrząstkach stawowych,

– typu III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),

– typu IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,

– typu V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,

– typu VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,

– typu VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,

– typu VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,

– typu IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z kolagenem typu II,

– i kolagen typu XII – występuje razem z typami kolagenu I i III w wielu tkankach.

Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.

Od około 25 roku życia produkcja kolagenu zmniejsza się powodując:

powolną utratę jędrności skóry,
powstawanie zmarszczek,
zaburzenia narządów ruchu,
sztywnienie stawów,
bóle stawów i kręgosłupa,
nadmierne wypadaniem włosów,
zanikanie gruczołów potowych i tłuszczowych,
powstawanie cellulitu.

CO ZAWIERA KOLAGEN

Ma nietypowy skład aminokwasów.

Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomach – hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach.

WITAMINA C i KOLAGEN
Aminokwasy w/w są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C.

Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane.

To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.

zdrowie.hotto.pl-kolagen-na-stawy-przepisy-domowe-sposoby-skuteczne

III. KOLAGEN ZASTOSOWANIE

Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości.

Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków).

KOLAGEN NA ZMARSZCZKI

Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry.

Preparaty kolagenowe różnią się między sobą prawdopodobieństwem wywołania alergii, część z nich wymaga wykonania testów alergicznych przed zastosowaniem.

Jest też składnikiem wielu kosmetyków, jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki.

Występuje również w postaci suplementów diety.

KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu)

Kolagen występuje w takim pożywieniu jak:

– galaretki owocowe i warzywne,

– ryby w galarecie,

– galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,

– chrząstki rekina,

– kurze łapki,

– golonki, podroby, salceson,

– żelatyna spożywcza.

PRODUKTY STYMULUJĄCE W NATURALNY SPOSÓB PRODUKCJĘ KOLAGENU

Z racji tego , że produkty bogate w kolagen często zawierają duże ilości tłuszczu, warto również do swojej diety wprowadzić żywność, która w naturalny sposób stymuluje lub wspiera produkcję kolagenu:

witamina A (rozpuszcza się w tłuszczach)

– wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczki.
Jej źródłem jest marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, pomidory, melony, jajka, mleko, wątróbka, łosoś

Podobne artykuły, które również interesują innych:
loading...

witamina E (rozpuszcza się w tłuszczach)

– wspomaga nawilżenie skóry, chroni skórę przed promieniowaniem UV – w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, żółtkach jaj, orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, awokado – więcej o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach

witamina C

– wspomagając syntezę kolagenu – owoce głównie cytrusowe, jagody i porzeczki, pomidory, papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona, ogórki kiszone

flawonoidy

– zapobiegają rozpadowi kolagenu – w owocach (porzeczka, jagody, grejpfrut, aronia, winogrono), warzywach (czerwona papryka, buraki, pomidory, brokuły, sałata), zielonej herbacie.

zdrowie.hotto.pl-kolagen-na-stawy-przepisy-domowe-sposoby

III. KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – JAK UZUPEŁNIĆ i jak zrobić domowymi sposobami własny KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY NA NATURALNY KOLAGEN (SZYBKIE EFEKTY).

Nie wymaga nakładów finansowych, składniki dostępne są w sklepach spożywczych.

Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.

Co zyskujemy ?

Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):

– opóźnienie procesów starzenia,

– poprawa elastyczności i jędrności skóry,

– poprawa elastyczności stawów,

– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,

– poprawa ukrwienia tkanek,

– wzmocnienie naczyń krwionośnych,

– poprawa metabolizmu.

Jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie NAJWIĘCEJ PRZYSWAJALNEGO KOLAGENU ZNAJDUJE SIĘ W… KURZYCH ŁAPKACH !!!.

Kurze łapki to głownie:

-kości,

-skóra,

-ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen.

Kurze nóżki i potrawy z nich zrobione są bardzo popularne w niektórych regionach świata, zwłaszcza w kuchni:

-chińskiej,
-wietnamskiej,
-filipińskiej,
-koreańskiej i
-w RPA ale także
-w Polsce.

GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK – PRZEPIS

Składniki i przygotowanie kurzych łapek i wywaru.

Stosowanie galaretki z kurzych łapek bogatych w najbardziej przyswajalny kolagen.

1 kg kurzych łapek (starannie umyj i natrzyj solą).

Zagotuj 2 litry wody.

Umieść łapki kurczaka w dużym garnku i zalej wrzątkiem.

Gotuj przez 5 minut.

Użyj dużej metalowej łyżki, aby zebrać i wyrzucić szumowiny, które wznoszą się na powierzchni.

Po ostudzeniu obierz z żółtych błon, odetnij pazury.

Zalej wodą (tak aby kurze łapki były przykryte wodą 2-3 cm) i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Od czasu do czasu usuwaj pianę, która może wypłynąć na powierzchnię.

Po dwóch godzinach odkryj przykrywkę i zwiększ nieco ciepło, aby utrzymać wolne gotowanie na małym ogniu, gdy garnek jest teraz odsłonięty.
Kontynuuj gotowanie przez godzinę.

Przed końcem gotowania dodaj marchew i włoszczyznę. Opal trochę cebuli, dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy (podobnie jak przy gotowaniu rosołu).

Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, usuń kości, a samo mięso wrzuć ponownie do wywaru.

Gotuj nadal odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.

Przetrzyj wszystko przez sito (lub zmiksuj) przelej do małych słoiczków (w ilości do jednorazowego spożycia), do wystudzenia.

Wstaw słoiczki z galaretką z kurzych łapek do zamrażarki.
Co 2 dni spożywaj po 100 ml rozmrożonej galaretki – zawsze dodawaj sok z cytryny (witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu).

Już po 10-14 dniach efekty będą widoczne.

Galaretka z nóżek wieprzowych na stawy
Możesz też robić (w podobny jak wyżej sposób) galaretki z:
– golonki,
– wieprzowej skóry czy najpopularniejszą w Polsce
– galaretkę z nóżek wieprzowych.

Jednak galaretki takie mają zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurze łapki.

KOLAGEN POTRZEBUJE WITAMINY C

dlatego zawsze dodawaj do każdej galaretki sok z cytryny (dla witaminy C niezbędnej właśnie do powstawania kolagenu)

DUŻO KOLAGENU zawiera również salceson wieprzowy z uszami, w których jest najwięcej chrząstki stawowej (dla poprawy ilości chrząstki stawowej warto również i salceson taki włączyć do swojego menu).

ŻELATYNA SPOŻYWCZA NA STAWY – PRZEPIS

Składniki:

-żelatyna spożywcza wieprzowa

-woda

Przygotowanie i przepis:

Stosuj żelatynę wieprzową (bez gotowania)

– 1 łyżka stołowa dziennie przez 7 dni.

Żelatynę można rozrobić wodą wieczorem i rano po lekkim rozcieńczeniu wypić (cały przepis na żelatynę na stawy tutaj).

Zawsze dodaj kilka kropli soku z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
loading...
Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"   ... sprawdź to ... i >>> zobacz więcej: zdrowie.hotto.pl #zdrowie #ciekawe #popularne #hotto #porady #kobieta #zdrowotne #przepisy #rady #metody #ciekawostki ... źródło:Choroby

Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY domowymi sposobami i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.
http://zdrowie.hotto.pl/kolagen-domowe-sposoby-przepisy/ …

źródło:hotto.pl/kolagen-na-stawy-zmarszczki-jak-zrobic-naturalny-kolagen-przepisy/,commons.wikimedia.org/wiki/File:Demineralized_Bone_Matrix.png

To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | travelfreeads | OtoDlaczego | podróże | fun | Uroda | popularne | DlaKobiet | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje