... ...

KOLAGEN DOMOWE SPOSOBY – przepisy. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN ZA GROSZE.

    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"
Udostępnij innym ...

KOLAGEN DOMOWE SPOSOBY – przepisy. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN ZA GROSZE.
4.8 (95.29%) 17 votes

KOLAGEN NA STAWY i KRĘGOSŁUP –  PRZEPISY. DOMOWE SPOSOBY. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY  i bardzo szybkie efekty. Składniki na własny domowy kolagen znajdziesz za grosze w sklepach spożywczych

Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.

Artykuł JAK ZROBIĆ WŁASNY NATURALNY KOLAGEN DOMOWYM SPOSOBEM jest długi ale myślę, że warto poznać WSZYSTKO O KOLAGENIE, czyli:
co to jest kolagen,
właściwości kolagenu i
– jego zastosowanie.
– GDZIE WYSTĘPUJE KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu).
– JAK UZUPEŁNIĆ KOLAGEN W NATURALNY SPOSÓB.
– oraz poznać PROSTE PRZEPISY na naturalny kolagen domowym sposobem.

I. CO TO JEST KOLAGEN, WŁAŚCIWOŚCI KOLAGENU I ZASTOSOWANIE

Kolagen wchodzi w skład:

– tkanki łącznej (jest to główne białko tkanki łącznej),

– skóry (jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek kolagenu w skórze powoduje, wiotczenie i powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia),

– ścięgien (ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien),

– kości i stawów (ubytek kolagenu z wiekiem powoduje sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa),

– rogówki oka (kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej)

Kolagen chroni narządy wewnętrzne: nerki, wątrobę, żołądek – przytrzymuje je we właściwym położeniu. Działa jak klej między komórkami i tkankami ciała.

– Kolagen na odporność – powstrzymuje rozwój patogenów i obniżenie odporności.

 



II. RODZAJE KOLAGENU

Kolagen jest w wielu tkankach organizmu ludzi i zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania. Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów (i gdzie jest):

kolagen typu I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,

kolagen typu II – występuje w chrząstkach stawowych,

kolagen typu III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),

Podobne artykuły, które również interesują innych:

loading…


kolagen typu IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,

kolagen typu V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,

kolagen typu VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,

kolagen typu VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,

kolagen typu VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,

kolagen typu IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z kolagenem typu II,

kolagen typu XII – występuje razem z typami kolagenu I i III w wielu tkankach.

Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.



Od około 25 roku życia produkcja kolagenu zmniejsza się powodując powolną utratę jędrności skóry, powstawanie zmarszczek, zaburzenia narządów ruchu, sztywnienie stawów, bóle stawów i kręgosłupa, nadmierne wypadaniem włosów, zanikanie gruczołów potowych i tłuszczowych, powstawanie cellulitu.

Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>>
POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO

CO ZAWIERA KOLAGEN

Kolagen ma nietypowy skład aminokwasów. Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomach – hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach.

WITAMINA C i KOLAGEN

Aminokwasy w/w są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C. Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane.

To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.

zdrowie.hotto.pl-kolagen-na-stawy-przepisy-domowe-sposoby-skuteczne

III. KOLAGEN ZASTOSOWANIE

Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości.

Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków).

loading...

KOLAGEN NA ZMARSZCZKI

Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Preparaty kolagenowe różnią się między sobą prawdopodobieństwem wywołania alergii, część z nich wymaga wykonania testów alergicznych przed zastosowaniem.

Kolagen jest składnikiem wielu kosmetyków, jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki. Występuje również w postaci suplementów diety.

KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu)

Kolagen występuje w takim pożywieniu jak:

– galaretki owocowe i warzywne,

– ryby w galarecie,

– galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,

– chrząstki rekina,

– kurze łapki,

– golonki, podroby, salceson,

– żelatyna spożywcza.

PRODUKTY STYMULUJĄCE W NATURALNY SPOSÓB PRODUKCJĘ KOLAGENU

Z racji tego , że produkty bogate w kolagen często zawierają duże ilości tłuszczu, warto również do swojej diety wprowadzić  żywność, która w naturalny sposób stymuluje lub wspiera produkcję kolagenu:

witamina A (rozpuszcza się w tłuszczach)
– wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczki. Jej źródłem jest marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, pomidory, melony, jajka, mleko, wątróbka, łosoś

witamina E (rozpuszcza się w tłuszczach)
– wspomaga nawilżenie skóry, chroni skórę przed promieniowaniem UV – w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, żółtkach jaj, orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, awokado – więcej o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach 

witamina C
wspomagając syntezę kolagenu  – owoce głównie cytrusowe, jagody i porzeczki,  pomidory, papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona, ogórki kiszone

flawonoidy
– zapobiegają rozpadowi kolagenu – w owocach (porzeczka, jagody, grejpfrut, aronia, winogrono), warzywach (czerwona papryka, buraki, pomidory, brokuły, sałata), zielonej herbacie.

 

zdrowie.hotto.pl-kolagen-na-stawy-przepisy-domowe-sposoby

III. KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – JAK UZUPEŁNIĆ i jak zrobić domowymi sposobami własny KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY NA NATURALNY KOLAGEN (SZYBKIE EFEKTY)

Nie wymaga nakładów finansowych, składniki dostępne są w sklepach spożywczych. Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.

Co zyskujemy ?

Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.

Jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie NAJWIĘCEJ PRZYSWAJALNEGO KOLAGENU ZNAJDUJE SIĘ W… KURZYCH ŁAPKACH !!!.

Kurze łapki to głownie:
-kości,
-skóra,
-ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen.

Kurze nóżki i potrawy z nich zrobione są bardzo popularne w niektórych regionach świata, zwłaszcza w  kuchni:
-chińskiej,
-wietnamskiej,
-filipińskiej,
-koreańskiej i
-w RPA ale także
-w Polsce.


GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK – PRZEPIS

Składniki i przygotowanie kurzych łapek i wywaru.

Stosowanie galaretki z kurzych łapek bogatych w najbardziej przyswajalny kolagen

  • 1 kg kurzych łapek (starannie umyj i natrzyj solą).
  • Zagotuj 2 litry wody. Umieść łapki kurczaka w dużym garnku i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 5 minut. Użyj dużej metalowej łyżki, aby zebrać i wyrzucić szumowiny, które wznoszą się na powierzchni.
  • Po ostudzeniu obierz z żółtych błon, odetnij pazury.
  • Zalej wodą (tak aby kurze łapki były przykryte wodą 2-3 cm)  i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Od czasu do czasu usuwaj pianę, która może wypłynąć na powierzchnię.
    Po dwóch godzinach odkryj przykrywkę i zwiększ nieco ciepło, aby utrzymać wolne gotowanie na małym ogniu, gdy garnek jest teraz odsłonięty.
    Kontynuuj gotowanie przez godzinę.
    Przed końcem gotowania dodaj marchew i włoszczyznę. Opal trochę cebuli, dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy (podobnie jak przy gotowaniu rosołu)
  • Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, usuń kości, a samo mięso wrzuć ponownie do wywaru.
  • Gotuj nadal odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.
  • Przetrzyj wszystko przez sito (lub zmiksuj) przelej do małych słoiczków (w ilości do jednorazowego spożycia), do wystudzenia.
  • Wstaw słoiczki z galaretką z kurzych łapek do zamrażarki.
  • Co 2 dni spożywaj po 100 ml rozmrożonej galaretki – zawsze dodawaj sok z cytryny (witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu)
  • Już po 10-14 dniach efekty będą widoczne.

Galaretka z nóżek wieprzowych na stawy

Możesz też robić (w podobny jak wyżej sposób) galaretki z:
– golonki,
– wieprzowej skóry czy najpopularniejszą w Polsce
galaretkę z nóżek wieprzowych.

Jednak galaretki takie mają zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurze łapki.

KOLAGEN POTRZEBUJE WITAMINY C

dlatego zawsze dodawaj do każdej galaretki sok z cytryny (dla witaminy C niezbędnej właśnie do powstawania kolagenu)

DUŻO KOLAGENU zawiera również salceson wieprzowy z uszami, w których jest najwięcej chrząstki stawowej  (dla poprawy ilości chrząstki stawowej warto również i salceson taki włączyć do swojego menu).

ŻELATYNA SPOŻYWCZA NA STAWY – PRZEPIS

Składniki:
-żelatyna spożywcza wieprzowa
-woda

Przygotowanie i przepis:
Stosuj żelatynę wieprzową (bez gotowania) – 1 łyżka stołowa dziennie przez 7 dni.
Żelatynę można rozrobić wodą wieczorem i rano po lekkim rozcieńczeniu wypić (cały przepis na żelatynę na stawy tutaj).
Zawsze dodaj kilka kropli soku z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…


Zobacz też inne artykuły z www.zdrowie.hotto.pl, polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...

źródło:hotto.pl/kolagen-na-stawy-zmarszczki-jak-zrobic-naturalny-kolagen-przepisy/,commons.wikimedia.org/wiki/File:Demineralized_Bone_Matrix.png


Udostępnij innym ...

Comments

comments

stat4u
error: Content is protected !!
Polub bloga i kliknij