KOLAGEN DOMOWE SPOSOBY – przepisy. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN ZA GROSZE.
KOLAGEN NA STAWY i KRĘGOSŁUP – PRZEPISY. DOMOWE SPOSOBY. ZRÓB WŁASNY KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY i bardzo szybkie efekty.
Składniki na własny domowy kolagen znajdziesz za grosze w sklepach spożywczych.
Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.
Artykuł jest długi ale myślę, że warto poznać:
– co to jest kolagen,
– właściwości kolagenu i
– jego zastosowanie.
– GDZIE WYSTĘPUJE W POŻYWIENIU (źródła kolagenu).
– JAK GO UZUPEŁNIĆ W NATURALNY SPOSÓB.
– oraz poznać PROSTE PRZEPISY na naturalny kolagen domowym sposobem.
I. CO TO JEST KOLAGEN, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Kolagen wchodzi w skład:
– tkanki łącznej (jest to główne białko tkanki łącznej),
– skóry (jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Ubytek jego w skórze powoduje, wiotczenie i powstawanie zmarszczek, w trakcie jej starzenia),
– ścięgien (ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien),
– kości i stawów (ubytek kolagenu z wiekiem powoduje sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa),
– rogówki oka (kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej)
Chroni narządy wewnętrzne:
nerki, wątrobę, żołądek – przytrzymuje je we właściwym położeniu.
Działa jak klej między komórkami i tkankami ciała.
– na odporność – powstrzymuje rozwój patogenów i obniżenie odporności.
II. RODZAJE KOLAGENU
Kolagen jest w wielu tkankach organizmu ludzi i zwierząt a jego budowa jest zróżnicowana w zależności od funkcji i miejsca występowania.
Generalnie rodzaje kolagenu dzieli się na 8 typów (i gdzie jest):
– typu I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Występuje on także w skórze, tkance podskórnej,
– typu II – występuje w chrząstkach stawowych,
– typu III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej, włókna te wybarwiają się solami metali ciężkich np. srebrem (argentos),
– typu IV – występuje w błonie podstawnej – mikrowłóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu,
– typu V – śródmiąższowy – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn – występuje zawsze jako dopełnienie kolagenu typu I,
– typu VI – odmiana typu V – spełniająca tę samą funkcję,
– typu VII – występuje w tkance nabłonkowej, m.in. w skórze i na powierzchni tętnic,
– typu VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe i wnętrze żył i tętnic,
– typu IX, X, XI – występują w chrząstkach – razem z kolagenem typu II,
– i kolagen typu XII – występuje razem z typami kolagenu I i III w wielu tkankach.
Oprócz tego istnieje jeszcze 8 niesklasyfikowanych dotąd rodzajów kolagenu, których funkcja w organizmie nie jest wciąż wyjaśniona.
Od około 25 roku życia produkcja kolagenu zmniejsza się powodując:
powolną utratę jędrności skóry,
powstawanie zmarszczek,
zaburzenia narządów ruchu,
sztywnienie stawów,
bóle stawów i kręgosłupa,
nadmierne wypadaniem włosów,
zanikanie gruczołów potowych i tłuszczowych,
powstawanie cellulitu.
CO ZAWIERA KOLAGEN
Ma nietypowy skład aminokwasów.
Zawiera duże ilości glicyny i proliny oraz dwa aminokwasy nie pochodzące bezpośrednio z translacji w rybosomach – hydroksyprolinę i hydroksylizynę, z czego tę pierwszą w dość dużych ilościach.
WITAMINA C i KOLAGEN
Aminokwasy w/w są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C.
Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane.
To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż zablokowanie syntezy kolagenu skutkuje chorobą zwaną szkorbutem, polegającą na uszkodzeniach skóry, błon śluzowych i wypadaniu zębów.
zdrowie.hotto.pl-kolagen-na-stawy-przepisy-domowe-sposoby-skuteczne
III. KOLAGEN ZASTOSOWANIE
Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regeneracje skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości.
Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych i chirurgicznych (np. jest stosowany jako nośnik leków).
KOLAGEN NA ZMARSZCZKI
Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry.
Preparaty kolagenowe różnią się między sobą prawdopodobieństwem wywołania alergii, część z nich wymaga wykonania testów alergicznych przed zastosowaniem.
Jest też składnikiem wielu kosmetyków, jest sprzedawany w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki.
Występuje również w postaci suplementów diety.
KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – KOLAGEN W POŻYWIENIU (źródła kolagenu)
Kolagen występuje w takim pożywieniu jak:
– galaretki owocowe i warzywne,
– ryby w galarecie,
– galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych,
– chrząstki rekina,
– kurze łapki,
– golonki, podroby, salceson,
– żelatyna spożywcza.
PRODUKTY STYMULUJĄCE W NATURALNY SPOSÓB PRODUKCJĘ KOLAGENU
Z racji tego , że produkty bogate w kolagen często zawierają duże ilości tłuszczu, warto również do swojej diety wprowadzić żywność, która w naturalny sposób stymuluje lub wspiera produkcję kolagenu:
witamina A (rozpuszcza się w tłuszczach)
– wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczki.
Jej źródłem jest marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, pomidory, melony, jajka, mleko, wątróbka, łosoś
witamina E (rozpuszcza się w tłuszczach)
– wspomaga nawilżenie skóry, chroni skórę przed promieniowaniem UV – w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, żółtkach jaj, orzechach, migdałach, nasionach słonecznika, awokado – więcej o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach
witamina C
– wspomagając syntezę kolagenu – owoce głównie cytrusowe, jagody i porzeczki, pomidory, papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona, ogórki kiszone
flawonoidy
– zapobiegają rozpadowi kolagenu – w owocach (porzeczka, jagody, grejpfrut, aronia, winogrono), warzywach (czerwona papryka, buraki, pomidory, brokuły, sałata), zielonej herbacie.
III. KOLAGEN NA STAWY I ZMARSZCZKI – JAK UZUPEŁNIĆ i jak zrobić domowymi sposobami własny KOLAGEN – PROSTE PRZEPISY NA NATURALNY KOLAGEN (SZYBKIE EFEKTY).
Nie wymaga nakładów finansowych, składniki dostępne są w sklepach spożywczych.
Warto zastosować, gdyż efekty są szybkie.
Co zyskujemy ?
Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.
Jak udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Tajwanie NAJWIĘCEJ PRZYSWAJALNEGO KOLAGENU ZNAJDUJE SIĘ W… KURZYCH ŁAPKACH !!!.
Kurze łapki to głownie:
-kości,
-skóra,
-ścięgna i chrząstki bogate w dobrze przyswajalny wapń i białka – głównie właśnie w kolagen.
Kurze nóżki i potrawy z nich zrobione są bardzo popularne w niektórych regionach świata, zwłaszcza w kuchni:
-chińskiej,
-wietnamskiej,
-filipińskiej,
-koreańskiej i
-w RPA ale także
-w Polsce.
GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK – PRZEPIS
Składniki i przygotowanie kurzych łapek i wywaru.
Stosowanie galaretki z kurzych łapek bogatych w najbardziej przyswajalny kolagen.
1 kg kurzych łapek (starannie umyj i natrzyj solą).
Zagotuj 2 litry wody.
Umieść łapki kurczaka w dużym garnku i zalej wrzątkiem.
Gotuj przez 5 minut.
Użyj dużej metalowej łyżki, aby zebrać i wyrzucić szumowiny, które wznoszą się na powierzchni.
Po ostudzeniu obierz z żółtych błon, odetnij pazury.
Zalej wodą (tak aby kurze łapki były przykryte wodą 2-3 cm) i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Od czasu do czasu usuwaj pianę, która może wypłynąć na powierzchnię.
Po dwóch godzinach odkryj przykrywkę i zwiększ nieco ciepło, aby utrzymać wolne gotowanie na małym ogniu, gdy garnek jest teraz odsłonięty.
Kontynuuj gotowanie przez godzinę.
Przed końcem gotowania dodaj marchew i włoszczyznę. Opal trochę cebuli, dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy (podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, usuń kości, a samo mięso wrzuć ponownie do wywaru.
Gotuj nadal odparowując większość wody i zbierając tłuszcz z powierzchni.
Przetrzyj wszystko przez sito (lub zmiksuj) przelej do małych słoiczków (w ilości do jednorazowego spożycia), do wystudzenia.
Wstaw słoiczki z galaretką z kurzych łapek do zamrażarki.
Co 2 dni spożywaj po 100 ml rozmrożonej galaretki – zawsze dodawaj sok z cytryny (witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu).
Już po 10-14 dniach efekty będą widoczne.
Galaretka z nóżek wieprzowych na stawy
Możesz też robić (w podobny jak wyżej sposób) galaretki z:
– golonki,
– wieprzowej skóry czy najpopularniejszą w Polsce
– galaretkę z nóżek wieprzowych.
Jednak galaretki takie mają zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurze łapki.
KOLAGEN POTRZEBUJE WITAMINY C
dlatego zawsze dodawaj do każdej galaretki sok z cytryny (dla witaminy C niezbędnej właśnie do powstawania kolagenu)
DUŻO KOLAGENU zawiera również salceson wieprzowy z uszami, w których jest najwięcej chrząstki stawowej (dla poprawy ilości chrząstki stawowej warto również i salceson taki włączyć do swojego menu).
ŻELATYNA SPOŻYWCZA NA STAWY – PRZEPIS
Składniki:
-żelatyna spożywcza wieprzowa
-woda
Przygotowanie i przepis:
Stosuj żelatynę wieprzową (bez gotowania)
– 1 łyżka stołowa dziennie przez 7 dni.
Żelatynę można rozrobić wodą wieczorem i rano po lekkim rozcieńczeniu wypić (cały przepis na żelatynę na stawy tutaj).
Zawsze dodaj kilka kropli soku z cytryny (dla witaminy C niezbędnej do powstawania kolagenu)
Jak zrobić NATURALNY KOLAGEN WŁASNEJ ROBOTY domowymi sposobami i uzyskać szybkie efekty (takie jak):
– opóźnienie procesów starzenia,
– poprawa elastyczności i jędrności skóry,
– poprawa elastyczności stawów,
– zmniejszenie bólu stawów i kręgosłupa,
– poprawa ukrwienia tkanek,
– wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– poprawa metabolizmu.
http://zdrowie.hotto.pl/kolagen-domowe-sposoby-przepisy/ …
źródło:hotto.pl/kolagen-na-stawy-zmarszczki-jak-zrobic-naturalny-kolagen-przepisy/,commons.wikimedia.org/wiki/File:Demineralized_Bone_Matrix.png