Niezwykle cenna roślina (zioło i przyprawa w jednym), której takich właściwości się pewnie nie spodziewasz.
– To lekarz natury i przyprawa kuchenna – 2 w 1.
– To antybiotyk i przeciwutleniacz.
– To roślina, która także oczyszcza krew i niszczy zły cholesterol.
– Dodatkowo chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
– Spowalnia proces starzenia się komórek i
– a nawet zapobiega niektórym typom raka.
Mówią o niej „DAR DLA LUDZI”.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Czy wiesz, co bazylia może dla Ciebie zrobić?
Bazylia (łac. Ocimum basilicum) to zielona, aromatyczna roślina liściasta. Istnieje około 60 różnych odmian i wszystkie pachną i smakują nieco inaczej.
Właściwości bazylii:
1. Bazylia ma silne właściwości przeciwutleniające.
2. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
3. Spowalnia proces starzenia się komórek i zapobiega niektórym typom raka.
Jednym z tych przeciwutleniaczy jest beta-karoten. Kiedy w organizmie beta-karoten zmienia się w witaminę A, zapobiega utlenianiu cholesterolu, chroni serce i naczynia krwionośne. Beta-karoten jest również doskonałym czynnikiem, który odgrywa dużą rolę w zapobieganiu stanom zapalnym kości i stawów, reumatoidalnemu zapaleniu stawów i astmie.
3. Bazylia może działać jak naturalny antybiotyk
Według niektórych badań naukowych olejek z bazylii może znacznie wzmacniać nasz system odpornościowy. Ma silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, które mogą leczyć różne infekcje bakteryjne.
4. Pomaga w walce ze złym cholesterolem
5. Bazylia chroni serce i naczynia krwionośne
Ponieważ jest bogata w witaminy B6 i magnez, bazylia może wspierać zdrowie serca. Magnez pomaga w zapobieganiu atakom serca i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
Witamina B6 zapobiega akumulacji homocysteiny, niebezpiecznego ?-aminokwasu. Rozluźnia mięśnie i zmniejsza ryzyko arytmii.
POLUB ZdrowieHotto i udostępnij, może się komuś przyda:
Bazylia w kuchni – PRZEPISY
Bazylia jest niezbędnym składnikiem w różnych kuchniach na całym świecie i dobrze sobie radzi z rozmaitymi potrawami.
W celu zachowania jej smaku, dodaje się ją na samym końcu procesu przygotowywania.
Zawsze używaj świeżej bazylii, ponieważ ma lepszy i silniejszy smak.
PRZEPIS – BAZYLIOWA HERBATA: Najprawdopodobniej najprostszym sposobem na dodanie bazylii do diety jest wyprodukowanie bazyliowej herbaty. Zalej gorącą wodą posiekane liście bazylii i odcedź po 8 minutach.
PRZEPIS – DESERY LODOWE: Jeśli czujesz się kulinarnym odkrywcą, możesz spróbować zrobić desery lodowe. Pokrój kilka liści bazylii i wymieszaj je z sokiem z cytryny. Dodaj wodę i cukier lub miód do tej mieszaniny i zmroź w foremkach do kostek lodu. Kiedy mieszanka zamarznie, włóż ją do blendera i posiekaj drobno. Możesz już serwować ten deser lodowy w stylu śródziemnomorskim. Dobrze sprawdza się w sałatce pomidorowej lub z mozzarellą.
PRZEPIS – PESTO: Najbardziej popularnym daniem zawierającym bazylię jest pesto Genovese. Jest to zielony sos z bazylią, który zawiera piniowe orzeszki, liście bazylii i parmezan. Przygotowuje się go z oliwą i czosnkiem a podawany jest z makaronem, ryżem lub szaszłykami.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: longevitybox.com/god-himself-sent-it-to-people-antibiotic-antioxidant-cleans-the-bloodstream-destroys-cholesterol/