12 NIEZWYKŁYCH rzeczy, które dzieją się z twoim ciałem kiedy jesz jajka. 1, 11 i 12 korzyść Cię zachwyci.
Oto jak cenne jest jedzenie jajek a jak nas oszukiwano.
Jaja to łatwo dostępne, wszechstronne i niedrogie źródło białka, bogate w aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze. Dzięki tym składnikom odżywczym JAJKA MAJĄ BARDZO POZYTYWNY WPŁYW NA NASZE ZDROWIE.
Zaleca się jeść całe jajka, ponieważ żółtka zawierają składnik odżywczy zwany choliną. Powinno się wybierać jajka organiczne.
Zaleca się umieszczanie jaj w codziennym menu, ponieważ są one wyjątkowo zdrowe.
TEGO SIĘ NIE SPODZIEWASZ JAK CENNE JEST CODZIENNE JEDZENIE JAJEK. Nowe wyniki badań.
Oto 12 bardzo ważnych powodów, żeby jeść jajka codziennie:
1. Jaja potrafią ocalić twoje życie – jajka uzupełniają 9 potrzebnych aminokwasów, których nie wytwarza organizm ludzki.
Naukowcy odkryli, że organizm ludzki wytwarza 11 niezbędnych aminokwasów potrzebnych do podtrzymania życia, ale to nie wystarczy, ponieważ potrzebuje jeszcze 9 innych. Wszystkie te aminokwasy są zawarte w jajach. Jeśli nie dodasz ich do organizmu, może to prowadzić do: utraty mięśni, zmniejszenia odporności, zmęczenia, osłabienia i zmian faktury włosów i skóry.
2. Poprawiają poziom cholesterolu – jajka zwiększają HDL a obniżają LDL
Wszyscy wiemy, że istnieją dwa typy cholesterolu: dobry i zły oraz orientujemy się, że jajka zawierają cholesterol w dużych ilościach.
Głównym problemem jest właściwy stosunek „dobrego cholesterolu” (HDL) i „złego” cholesterolu (LDL). W dużym jajku jest 212 miligramów cholesterolu, jednak nie jest prawdą to co się nam mówi (a raczej mówiło), że jajka podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. W licznych badaniach wykazano, że regularne spożywanie jaj może poprawić profil cholesterolu, zwiększając poziom HDL a obniżając LDL.
3. Wzmacniają system immunologiczny – wystarczą 2 jajka dziennie
Jedzenie jajka lub dwóch codziennie może zapobiec wirusom, chorobom i infekcjom. W szczególności jajko zawiera około 22 procent zalecanego dziennego spożycia selenu, który wzmacnia układ odpornościowy i reguluje wydzielanie hormonów tarczycy.
Szczególnie ważne i zalecane jest, aby dzieci spożywały jaja, ponieważ selen przy niedoborze może powodować rozwój chorób stawów, kości i serca (między innymi choroby Kaszina-Beka i Keshan).
Popularne artykuły, które również interesują innych:
4. Zmniejszają ryzyko chorób serca
Badania naukowe wykazały, że małe, gęste cząsteczki cholesterolu LDL powodują większe ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych niż duże cząsteczki HDL.
5. Poprawiają funkcje mózgu
Cholina, która znajduje się w jajach, zapewnia ich wartość odżywczą i siłę. Zawierają ją błony komórkowe i jest ona niezbędna do syntezy acetylocholiny.
Zgodnie z badaniami dietetycznymi w Stanach Zjednoczonych, ponad 90% Amerykanów spożywa mniej niż zalecaną dzienną ilość tego neuroprzekaźnika. Przeprowadzone badania wykazały, że zbyt małe ilości choliny mogą zaburzać funkcje poznawcze i powodować inne zaburzenia neurologiczne.
6. Jaja zapewniają zdrowe zęby i kości
Jaja są niezwykle korzystne dla zdrowia kości i zębów, ze względu na dużą ilość witaminy D, przez co wzmacniają je. Wchłanianie wapnia i metabolizm poprawiają się przez spożywanie jaj, co jest kluczowe dla zdrowego serca i okrężnicy.
7. Jaja poprawiają stan skóry i włosów, pracę wątroby oraz mózgu
Ponieważ jaja zawierają witaminy z grupy B, spożywają je poprawisz stan zdrowia i wygląd włosów, skóry, oczu i wątroby. W dodatku utrzymują prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
8. Świetne dla zdrowych oczu, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Żółtka jaj zawierają dwa przeciwutleniacze (luteinę i zeaksantynę), które mają zdolność ochrony i poprawy zdrowia oczu.
Dzięki nim ludzie, którzy regularnie spożywają jaja obarczeni są niskim ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, które są głównymi przyczynami utraty i wad wzroku.
POLUB ZdrowieHotto i udostępnij, może się komuś przyda:
9. Wyeliminują stres i lęki
Jeśli nie jemy jaj, pomijamy dziewięć aminokwasów, które mogą wpływać na zdrowie psychiczne. W badaniu z 2004 r. wykazano, że poprzez zwiększenie poziomu serotoniny w układzie nerwowym, żywność zawierająca lizynę znacznie zmniejsza stany lękowe i stres.
10. Jaja dostarczają dużo energii.
Witamina B2 (ryboflawina) jest niezwykle korzystna dla organizmu, ponieważ promuje produkcję energii, przekształcając konsumowaną żywność w paliwo. Jedno jajo zawiera 15 procent zalecanej dziennej dawki spożycia witaminy B2!
11. Jaja mogą pomóc Ci schudnąć, dają długo uczucie sytości.
Jaja występują w wielu dietach, gdy ludzie chcą stracić tłuszcz i nadmiar kilogramów. Jest to związane z tym że dają one uczucie sytości na dłużej.
Badanie na ten temat prowadzone na dwóch grupach ludzi, tych którzy nie jedli jaj na śniadanie, a otrzymali taką samą ilość kalorii co uczestnicy drugiej grupy spożywającej jaja. W ciągu 8 tygodni ci ostatni stracili 65% więcej masy ciała, o 34% więcej stracili w obwodzie talii, o 16% więcej stracili tkanki tłuszczowej oraz uzyskali o 61% większy spadek wskaźnika masy ciała.
12. Będziesz czuć się pełniej i zjesz mniej.
Jakość białka w jajkach umieściła je na szczycie najbogatszych jego źródeł. Wiele badań wykazało wpływ wysokiej zawartości białka na apetyt. Jaja zdobywają także wysokie wyniki w skali zwanej indeksem sytości, który pokazuje, ile żywności wpływa na uczucie pełności.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: longevitybox.com/12-things-that-happen-to-your-body-when-you-eat-eggs/