zdrowie.hotto.pl

15 najpopularniejszych i najsłynniejszych przepisów świata oraz 15 powodów aby stosować kurkumę. 5, 7 i 15 PRZEPIS SUPER !

Spread the love

15 najpopularniejszych i najsłynniejszych przepisów świata oraz 15 powodów aby stosować kurkumę. 5, 7 i 15 PRZEPIS SUPER !

Kurkuma to potężna przyprawa, która była używana od wieków w medycynie ajurwedyjskiej oraz w tradycyjnej medycynie chińskiej, w leczeniu szeregu chorób.

Naukowcy uważają, że powodem tego dlaczego kurkuma jest tak skuteczna jest fakt, że zawiera kurkuminę.

Obecnie istnieje ponad 7000 badań nad korzyściami zdrowotnymi kurkuminy takimi jak ochrona przed:

– uszkodzeniem wątroby,

– chorobami nowotworowymi,

– zaburzeniami pracy mózgu i

– chorobą Alzheimera.

Niestety są i przeciwwskazania – dlatego … nigdy nie używaj kurkumy, jeśli przyjmujesz którykolwiek z tych leków !

 

15 najpopularniejszych i najsłynniejszych przepisów świata oraz 15 powodów aby stosować kurkumę w swoim życiu. 5, 7 i 15 PRZEPIS SUPER !

PRZEPIS 1. Herbata z kurkumą:

Dr Andrew Weilre zaleca tę prostą metodę wykorzystania kurkumy:

– Zagotuj szklankę wody, a następnie dodaj do niej

– 1 łyżeczkę kurkumy w proszku lub świeżo startego korzenia.

– Pozostaw na wolnym ogniu przez 10 minut.

– Płyn należy przecedzić przed wypiciem.

– Można dodać miodu lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny do smaku.

Sprawdź też ten prosty przepis i 10 powodów, żeby pić ciepłą wodę z kurkumą codziennie rano

PRZEPIS 2. Zwiększenie biodostępności, dzięki czemu kurkuma łatwiej się wchłania:

Jeśli gotujesz z użyciem kurkumy, dobrym pomysłem jest aby zmieszać ją z czarnym pieprzem lub jakimś olejem (lub obydwoma tymi składnikami!). Zabieg ten zwiększa biodostępność kurkuminy, dzięki czemu organizm może ją łatwiej wchłaniać.

Dlatego jednym z najlepszych sposobów, aby spożywać kurkumę jest stosowanie w daniach z dodatkiem tłuszczu, dużą ilością pieprzu i curry.

Podstawowa przyprawa do curry powinna się składać z 8 części mielonej kolendry, 4 części mielonego kminu rzymskiego i po 1 części kurkumy oraz pieprzu cayenne.

Jeśli nie lubisz ostrych potraw, można zamiast pieprzu cayenne zastosować mieloną paprykę. Przechowuj tę mieszankę przypraw w szklanym pojemniku w spiżarce przez okres do 6 miesięcy.

PRZEPIS 3. Dodawaj kurkumę do koktajli lub soków:

Możesz dodać szczyptę lub dwie mielonej kurkumy lub kilkucentymetrowy kawałek świeżej kurkumy do aromatycznych koktajli, a ty pewnie tego nie próbujesz!

Oczywiście że zmieni ona kolor napoju, ponieważ ma tak silny pigment. W celu zwiększenia biodostępności, przed dodaniem, rozpuść kurkumę w odrobinie ciepłego oleju kokosowego lub zmiksuj ją z połówką awokado.

Można również dodawać kurkumę do soków.

PRZEPIS 4. Pieczone sezonowe warzywa:

Wrzuć jakieś świeże sezonowe warzywa (jak plasterki ziemniaków, kalafior, brukselkę itp) z odrobiną oliwy z oliwek, kurkumą i innymi przyprawami które lubisz, do piekarnika.

Piecz w temperaturze około 200 stopni, obracając czasem dopóki nie skończysz, zwykle przez około 30-40 minut.

PRZEPIS 5. Wyszoruj swoje zęby kurkumą – aż trudno uwierzyć, ale KURKUMA WYBIELA ZĘBY:

Kiedy pierwszy raz to usłyszałam to myślałam, że to śmieszne … bo kto by chciał mieć żółte zęby? Tak było dopóki nie przeczytałam, że z jakiegoś powodu kurkuma nie barwi zębów tylko wybiela je naturalnie.

Ale ostrzegam, że szczoteczka zostanie zabarwiona na żółto! Wystarczy zanurzyć mokrą szczoteczkę w szczypcie kurkumy, myć nią zęby i pozwolić jej pozostać na zębach przez około 3-5 minut.

Po wszystkim wypłucz dokładnie usta (i umywalkę!).
Następnie wyszczotkuj zęby normalną pastą do zębów. To nie musi być codzienny rytuał. Wystarczy zrobić tak od czasu do czasu, aby rozjaśnić swój uśmiech.

Nie wiem jak się zachowa na protezie czy koronach zębów, więc ostrożnie (albo lepiej wcale nie próbować).

PRZEPIS 6. Dodaj kolor do nudnych potraw:

Dodaj odrobinę kurkumy do zwykłego ryżu basmati, quinoa, ziemniaczanego puree lub jajek dla dodania potrawie koloru. To nie zmieni znacząco smaku ale zmieni wygląd potrawy na odrobinę ciekawszy.

PRZEPIS 7. Pij złote mleko:

Jest to starożytny ajurwedyjski przepis, który można wykonać na kilka sposobów.

Jest to w istocie pasta z kurkumy zmieszana z ciepłym mlekiem i oleju lub też masłem ghee. Do tego przepisu można użyć dowolnego rodzaju mleka (krowiego, koziego, owczego).

Do wykonania pasty, wystarczy pół szklanki wody z dodaną 1/4 szklanki kurkumy, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej pasty (może to zająć 5-10 minut), dolewając wody, o ile zajdzie potrzeba.

Aby uzyskać złote mleko, wymieszaj 1/2 łyżeczki pasty z 1 szklanką mleka w garnku i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.

Dodaj do niego około pół łyżeczki oleju kokosowego lub masła ghee przed wypiciem (można też dodać inne przyprawy jak cynamon, imbir, lub czarny pieprzu wraz z miodem lub syropem klonowym w celu posłodzenia). Przechowuj pozostałą paste z kurkumy w lodówce przez 2 tygodnie. Jest to wspaniały napój przed snem! … Zzzzzzzagwarantowane!

PRZEPIS 8. Zrób musztardę domowej roboty:

Możesz samodzielnie zrobić musztardę mieszając 1/2 szklanki mielonej gorczycy, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżkę wody, 1 łyżeczkę kurkumy i tyle samo soli. Przechowuj w szklanym słoiku w lodówce.

PRZEPIS 9. Wzmocnij swoją zupę – pomoże na przeziębienie:

Szczypta kurkumy dodana do większości zup nie zmieni ich smaku, za to doda piękny kolor i może pomóc zwalczyć przeziębienie.

PRZEPIS 10. Stosuj kurkumę jako lekarstwo na przeziębienie, wirusy infekcje:

Odkąd wykazano, że kurkuma zwiększa odporność i zwalcza wirusy jak i zwykłe przeziębienie, używana jest do tworzenia różnych domowych leków.

Oto jeden z przepisów na taki lek.

Wymieszaj 1 łyżkę sproszkowanej kurkumy z 7 łyżkami naturalnego miodu (jest to tzw złoty miód). Ilekroć chcesz wzmocnić swoją odporność albo zwalczyć przeziębienie, rozpuść 1/2 łyżeczki tej mieszaniny w ustach co kilka godzin.

– Można również wyprodukować żelki niedźwiadki z kurkumą. Tylko pamiętaj, aby wybrać odpowiedni rodzaj żelatyny.
Ponieważ żelatyna jest produktem zwierząt, należałoby się upewnić że nie pochodzi od zwierząt hodowlanych, którym podawano antybiotyki, sztuczne hormony i pasze GMO. Ale czy to w polskich warunkach możliwe. Mam wrażenie, że nie.
Może ktoś znajdzie taką żelatynę i podzieli się informacją.




PRZEPIS 11. Dodatek do dań smażonych w małej ilości tłuszczu:

Dodawaj kurkumę do smażonych przystawek takich jak niektóre warzywa (kapusta, szpinak, etc) wraz z oliwą z oliwek. Warto też do nich dodać świeży czosnek i szczyptę soli morskiej.

PRZEPIS 12. Awokado oprószone kurkumą:

Jest to niezwykła przekąska, pełna błonnika i z wystarczająca ilością tłuszczu, taką żeby odciągnąć Cię od niezdrowych przetworzonych przekąsek.

Inny wariantem tej potrawy jest rozgniecione awokado, wymieszane z kurkumą, szczyptą soli morskiej, odrobiną pieprzu i rozsmarowane na kromce chleba lub ryżowych krakersach.

PRZEPIS 13. Zrób naturalny barwnik spożywczy:

Nie ma powodu, aby kiedykolwiek stosować do pieczenia sztuczne żółte barwniki, kiedy ten sam efekt można osiągnąć dzięki kurkumie.

– Wystarczy zagotować trochę wody i dodać tyle kurkumy aby stworzyć żółty odcień, który chcesz osiągnąć a potem gotować mieszaninę przez 3 do 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w szklanym słoiku w lodówce – i to wszystko!

– Jeśli chcesz go używać do barwienia jaj wielkanocnych, wystarczy dodać do tego barwnika trochę octu.

PRZEPIS 14. Dodaj kurkumę do sałatki:

Możesz oprószyć sałatkę bezpośrednio szczyptą kurkumy lub też dodać ją do jakiegokolwiek sosu sałatkowego, a smak będzie w dużej mierze niezmieniony.

– Wykonaj szybki sos sałatkowy z kurkumy przez ubijanie razem pół łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek pasty miso, 2 łyżeczek octu jabłkowego, 1 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżki miodu i soku z 1/2 cytryny.

PRZEPIS 15. Kurkuma na stany zapalne na skórze i bóle stawów:

– Kurkuma znana jest z tego, że zmniejsza stany zapalne i swędzenie spowodowane egzemą, gdy jeśli stosuje się ją bezpośrednio na skórze.

Wystarczy zmieszać trochę kurkumy z niewielką ilością wody (można też użyć olej kokosowy, olej migdałowy lub olej sezamowy), zastosować mieszaninę na obszarach dotkniętych i zmyć po około 15 minutach.

PRZEPIS 16. Kurkuma jest również stosowana w celu łagodzenia bólu i obrzęku skręconych bądź zwichniętych stawów.

Jednym z popularnych leków na te dolegliwości jest mieszanina 2 łyżek kurkumy, 1 łyżki soku z limonki z kilkoma kroplami wody, tworząca gęstą papkę. Ostrożnie wetrzyj ją w zwichnięty staw i owiń go w gazę, bandaż lub szmatkę. Pozostaw go tak na co najmniej 20 minut.

Uwaga. Kurkuma czasowo plami skórę, więc to działa najlepiej na części ciała, które można potem zakryć z łatwością lub jeśli, przez jakiś czas, nie przeszkadza pomarańczowy kolor skóry!

15 najpopularniejszych i najsłynniejszych przepisów świata oraz 15 powodów aby stosować kurkumę. 5, 7 i 15 PRZEPIS SUPER ! A 16 przepis w ramach niespodzianki

http://zdrowie.hotto.pl/15-najpopularniejszych-i-najslynniejszych-przepisow-z-kurkuma-5-7-15-przepis-super/…

 

źródło: superhealthypage.com/2016/05/14/quickly-lower-your-risk-of-cancer-and-alzheimers-with-these-15-turmeric-recipes

Add Comment

To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | Naturalne | Zdrowie-Uroda | hotto | Polecam | Tajemnicze | Domowe | Dlaczego | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | Inspirujące | ZiołaNaOdchudzanie | Ciekawostki | OtoDlaczego | podróże | fun | Uroda | popularne | DlaKobiet | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje