Lista 6 najzdrowszych nasion i dlaczego należy je jeść. Niektóre korzyści mogą pozytywnie zaskoczyć.
Tak jak orzechy, nasiona są istotną częścią diety wielu osób (mojej też). Nasiona są bogate w błonnik, witaminy E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać nasze serce w zdrowiu i nas wolnymi od chorób.
Zdrowe nasiona są również doskonałym źródłem białka, minerałów, cynku i innych życiodajnych substancji odżywczych. Liczne badania wykazały, że różne rodzaje nasion i orzechów mogą rzeczywiście zapobiegać przyrostom masy ciała, rozwojowi chorób serca i gromadzeniu się cholesterolu LDL. Nasiona możesz wykiełkować domowym prostym sposobem (bez kiełkownicy), czyli jak wyhodować kiełki
Popularne artykuły, które również interesują innych:
6 najzdrowszych nasion, które powinieneś dodać do swojej diety (w kolejności dowolnej).
Jeśli chcesz dodać nasiona do swojej diety, polecam tylko nasiona ekologiczne, w stanie surowym. Staraj się unikać napromieniowanych lub prażonych nasion.
Nasiona konopi
Oczywiście nie chodzi tu o niedozwolone konopie indyjskie. Nasiona konopi są naprawdę super jedzeniem, ponieważ zawierają imponującą listę cech żywieniowych. Doskonale zrównoważone, w stosunku trzy do jednego, w zawartości olejów omega-6 do omega-3, są również doskonałym źródłem kwasu gamma-linolenowego.
Zawierające 10 aminokwasów, nasiona konopi są złożone w ponad trzydziestu procentach z czystego białka, dzięki czemu są doskonałym codziennym źródłem białka. Składają się również z 40 procent błonnika, z zawartością wyższą od jakiegokolwiek innego ziarna na ziemi! Zawierają również zwalczające choroby fitosterole. Badania wykazują, że nasiona konopi, a nawet mleko konopie , wspierają zdrowie serca i mogą zapewnić odżywcze wspomaganie w walce z wieloma nieprzyjemnymi chorobami.
Pestki słonecznika
Idealne bogate w związki fitochemiczne nasiona dla tych z nas, którzy chcą schudnąć, ponieważ wspierają zdrowe trawienie i zwiększają spożycie błonnika.
Nasiona słonecznika są również bardzo bogate w kwas foliowy, bardzo ważny składnik odżywczy dla kobiet. Są one pełne dobrych tłuszczów, przeciwutleniacza witaminy E, selenu i miedzi, wszystkich kluczowych elementów wspierających zdrowie serca i równoważących kłopotliwe uszkodzenia komórek.
Nasiona sezamu
Tradycyjne społeczeństwa zachwalały pozytywne korzyści ze spożywania tych nasion przez tysiące lat.
Nasiona sezamu są bardzo bogate w wapń, magnez, cynk, żelazo, błonnik, witaminę B1 i fosfor. Nasiona sezamu są unikalne pod względem struktury chemicznej. Zawierają ważne w walce ze złym cholesterolem włókna zwane lignanami. Badania wykazują, że nasiona te mogą obniżać ciśnienie krwi, jak również chronić wątrobę przed uszkodzeniem. Sezam może pomóc uniknąć wielu problemów zdrowotnych, w tym PMS.
POLUB ZdrowieHotto i udostępnij, może się komuś przyda:
Pestki dyni
Niektóre badania naukowe wykazały, że składniki nasion dyni mogą zatrzymać rakotwórcze zachowania męskich komórek prostaty.
Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze znane jako karotenoidy, specjalny roślinny związek, który zwiększa aktywność immunologiczną i anty-chorobowe zdolności bojowe. Nasiona te są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i cynk, dwa ważne składniki odżywcze, które odgrywają rolę we wspieraniu zdrowia układu kostnego. Wreszcie, pestki dyni są bogate w fitosterole, składniki roślinne, które pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cholesterolu i wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej. Sprawdź przepisy – Jak pestki z dyni likwidują robaki, poprawiają wzrok, zmniejszają bezsenność a nawet zabijają raka!!
Nasiona Chia
Są niezwykle małe, ale też niezwykle silne. Te małe nasiona są wypełnione po brzegi błonnikiem, białkiem, odżywczymi olejami, różnymi antyoksydantami a nawet wapniem.
Badania wykazują, że nasiona chia stabilizują poziom cukru we krwi, wspomagają zdrowie serca, a także zwiększają utratę wagi . Te dziwaczne małe nasiona są doskonałym źródłem wysokiej jakości tłuszczów, ponieważ są one wykonane w 34% z czystych olejów omega-3.
Siemię lniane
Podobnie korzystne działanie ma siemię lniane, znacznie popularniejsze w Polsce ( i tańsze). Siemię lniane jest bogate w lignany, witaminę E oraz w kwasy Omega 3. Z dobrych polskich ziaren z północy Polski uzyskuje się olej lniany o najlepszym smaku i dużej ilości kwasów omega 3.
Jeśli olej lniany jest niskooksydacyjny (tłoczony na zimno w jak najniższej temperaturze – najlepiej poniżej 30 stopni C, przy minimalnym dostępie światła i tlenu) wtedy taki olej lniany jest bardzo bogaty w kwasy omega 3 i najlepszy aby wykorzystać go w diecie dr Budwig.
Dlaczego jeszcze warto jeść nasiona
Surowe nasiona i orzechy warto jeść codziennie, One dają więcej naturalnej energii niż jakiekolwiek inne jedzenie. Są świetne, jeśli potrzebujesz szybkiej, zdrowej przekąski, która nadal ma mało kalorii.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: internet, materiały własne, globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-seeds/