Woda cytrynowa. Jak ją prawidłowo zrobić. Nie każdy zna ten przepis
Woda cytrynowa jest wspaniała dla naszego zdrowia.
Pije się ją w taki sposób na całym świecie.
Gdy spożywamy ją rano na pusty żołądek, wspieramy w zasadzie cały organizm.
Woda cytrynowa dlaczego ją pić codziennie. Jak prawidłowo zrobić. Nie każdy zna ten przepis
Sok z cytryny jest:
– bogatym źródłem potasu, antyoksydantów, witamin z grupy B oraz C, flawonoidów, fosforu, węglowodanów oraz zdrowych olejków lotnych.
Dzięki temu otrzymujemy wspaniałe działanie:
– przeciwbakteryjne,
– przeciwwirusowe oraz
– wzmacniające odporność.
– Woda cytrynowa może przyczynić się do poprawienia zdrowia naszego układu odpornościowego i zapobiegania infekcjom.
Dodatkowo woda cytrynowa bogata jest w:
– limonen,
– magnez,
– inne witaminy,
– wapń,
– bioflawonoidy,
– pektyny oraz
– kwas cytrynowy.
Szklanka soku z cytryny zapewnia 187% zalecanej dobowej dawki witaminy C, choć nie jest ona najbardziej wydajnym jej źródłem.
Jeżeli pijesz wodę cytrynową codziennie na pusty żołądek:
– wspierasz tym samym proces odchudzania,
– oczyszczasz organizm,
– poprawiasz trawienie,
– zapobiegasz nadmiernemu odczuwaniu głodu i
Dzięki temu możesz zapobiec wielu schorzeniom i chorobom.
– Dodatkowo taki napój:
spowalnia wchłanianie pokarmów,
co przekłada się na mniejsze skoki poziomu insuliny we krwi.
Tym samym w bardziej zrównoważony sposób trawimy pożywienie oraz rozprowadzamy składniki odżywcze po całym ciele.
Mniejsze skoki insuliny oznaczają dłuższy okres sytości i mniejszy głód.
Idąc dalej, woda cytrynowa:
– stymuluje pracę układu pokarmowego i
– zapobiega zatrzymywaniu płynów w ciele.
Woda cytrynowa. Jaki błąd robi większość
Największym błędem, jaki popełniamy jest wyrzucanie skórki z cytryny, która jest jej najbardziej wartościową częścią.
Dlatego kupuj ekologiczne cytryny albo bardzo dokładnie czyść skórę cytryn.
Woda cytrynowa – w taki sposób powinniśmy ją przygotowywać:
Chodzi o wykorzystanie skórki z cytryny.
Zrób tak, jak Tobie najbardziej odpowiada.
– Wyciśnij sok z cytryn (choć nie do końca),
– a następnie zetrzyj skórkę do napoju.
– Pozostałości umieść w swoim codziennym dzbanku lub mobilnym kubku i zalej je gorącą lub lodowatą wodą.
Dzięki temu uzyskasz napój na większą część dnia oraz wykorzystasz największe zalety cytryny.
Warto również podkreślić, że w skórkach owszem zatrzymują się użyte podczas dojrzewania chemikalia.
Dlatego wykorzystujmy organiczne owoce.