... ...

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić

    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"
Udostępnij innym ...

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić
5 (100%) 8 votes

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić. DLACZEGO OGÓRKI KISZONE A NIE KWASZONE

DLACZEGO WARTO JEŚĆ OGÓRKI KISZONE I PIĆ SOK Z OGÓRKÓW KISZONYCH:

Kiszone ogórki i sok z kiszonych ogórków to probiotyki, które mają zdrowe, żywe kultury bakterii, które pomagają w zapobieganiu przewlekłych zaparć i w równoważeniu ilości bakterii jelitowych.

DLACZEGO OGÓRKI KISZONE NA NIE KWASZONE:

Kiszone ogórki zawierają żywe kultury bakterii, zdrowe i dobroczynne dla jelit i całego układu trawiennego. Kiszenie odbywa się w sposób naturalny.

Kwaszenie ogórków odbywa się z pomocą dodatku octu. Unikaj kwaszonych ogórków.

Jeśli kupujesz ogórki w sklepie, kupuj kiszone a nie kwaszone.

zdrowie.hotto.pl-ogorki-kiszone-przepis-domowy
Podobne artykuły, które również interesują innych:

loading…


OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI – PRZEPIS na smaczne ogórki kiszone, które zawsze się udają:

POTRZEBUJESZ:
– ogórki gruntowe
– sól
– wodę
– chrzan
– czosnek
– koper ogrodowy
– słoiki

loading...

Przygotowanie:
hotto.pl-ogorki-kiszone– słoiki i nakrętki należy wyparzyć (zalać wrzątkiem lub wypiec w piekarniku) i wysuszyć
– obierz chrzan
– obierz czosnek
– pokrój i oczyść gałązki kopru (i najlepiej zostaw same łodygi)
– umyj ogórki i ewentualnie odetnij resztki łodyg na których rosły ogórki

– Ogórki ułóż (białym do góry – nie będą wtedy gorzkie) bardzo szczelnie jeden przy drugim (w pionie jak na zdjęciach)  w  np. litrowym słoju,
 
POLUB BLOGA na FB i udostępnij >

DO KAŻDEGO SŁOIKA:
– dodaj koper (najlepiej pokrojone, oczyszczone z gałązek łodygi),
– dodaj ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu (chrzan odpowiada za twardość ogórków a czosnek zapobiega pleśnieniu no i oczywiście dodaje smak).

Pamiętaj – Słoiki i zakrętki muszą być wyparzone i suche. Jeśli będą brudne lub uszkodzone, wtedy słoiki się nie zamkną i ogórki spleśnieją. Niech też nic nie pływa na powierzchni wody a woda przykrywa ogórki w słoiku – jeśli coś będzie wystawać z wody, ogórki zaczną pleśnieć.




OGÓRKI KISZONE – ZALEWA:
– Składniki: potrzebujesz zwykłą sól kuchenną (w sklepach jest tzw. „sól do ogórków” – możesz ją użyć) i wodę.
– Przygotowanie: zagotuj wodę i dodaj do niej sól w proporcjach 1 stołowa łyżka na 1/2 litra wody. Wodę chwilę pogotuj, żeby rozpuścić sól.

ZALEWANIE OGÓRKÓW:
– Gorącą wodą z solą zalewaj ogórki.
– Na powierzchni wody w słoiku nic nie powinno pływać.
– Osusz gwint słoika i nakrętkę
– Zakręć słoik i odwróć nakrętką do dołu.
Na następny dzień obróć a po 3 dniach przenieś do ciemnego miejsca (najlepiej chłodnego).

Zapewniam, że jeśli wszystko zrobisz dokładnie jak opisane powyżej, będziesz mieć bardzo smaczne ogórki kiszone, która będą smaczne nawet przez 3 lata (przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu).

OGÓRKI MAŁOSOLNE:

Ogórki małosolne robimy dokładnie tak samo jak ogórki kiszone na zimę, tylko… zjadamy je wcześniej.
Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Smacznego

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…
Zobacz też inne artykuły z www.zdrowie.hotto.pl, polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...



artykuł pochodzi ze strony: zdrowie.hotto.pl Zobacz też inne wpisy >>> polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...

źródlo: hotto.pl


Udostępnij innym ...

Comments

comments

stat4u
error: Content is protected !!
Polub bloga i kliknij