zdrowie.hotto.pl

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić

Spread the love

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić. DLACZEGO OGÓRKI KISZONE A NIE KWASZONE

DLACZEGO WARTO JEŚĆ OGÓRKI KISZONE I PIĆ SOK Z OGÓRKÓW KISZONYCH:

Kiszone ogórki i sok z kiszonych ogórków to naturalne probiotyki, które mają zdrowe, żywe kultury bakterii, które pomagają:

– w zapobieganiu przewlekłych zaparć i

– w równoważeniu ilości bakterii jelitowych.

zdrowie.hotto.pl-ogorki-kiszone-przepis-babci

DLACZEGO OGÓRKI KISZONE NA NIE KWASZONE:

Kiszone ogórki zawierają żywe kultury bakterii, zdrowe i dobroczynne dla jelit i całego układu trawiennego.

Kiszenie odbywa się w sposób naturalny.

Kwaszenie ogórków odbywa się z pomocą dodatku octu. Unikaj kwaszonych ogórków.

Jeśli kupujesz ogórki w sklepie, kupuj kiszone a nie kwaszone.

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI – PRZEPIS na smaczne ogórki kiszone, które zawsze się udają:

POTRZEBUJESZ:

– ogórki gruntowe

– sól

– wodę

– chrzan

– czosnek

– koper ogrodowy

– słoiki

Przygotowanie:
zdrowie.hotto.pl-ogorki-kiszone-przepis-domowy-jak-ukladac– słoiki i nakrętki należy wyparzyć (zalać wrzątkiem lub wypiec w piekarniku) i wysuszyć

– obierz chrzan

– obierz czosnek

– pokrój i oczyść gałązki kopru (i najlepiej zostaw same łodygi)

– umyj ogórki i ewentualnie odetnij resztki łodyg na których rosły ogórki

– Ogórki ułóż (białym do górynie będą wtedy gorzkie) bardzo szczelnie jeden przy drugim (w pionie jak na zdjęciach)  w  np. litrowym słoju,
 

 

 

POLUB BLOGA na FB i udostępnij >

DO KAŻDEGO SŁOIKA:

– dodaj koper (najlepiej pokrojone, oczyszczone z gałązek łodygi),

– dodaj ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu

(chrzan odpowiada za twardość ogórków a czosnek zapobiega pleśnieniu no i oczywiście dodaje smak).

Pamiętaj

– Słoiki i zakrętki muszą być wyparzone i suche.

Jeśli będą brudne lub uszkodzone, wtedy słoiki się nie zamkną i ogórki spleśnieją.

Niech też nic nie pływa na powierzchni wody a woda przykrywa ogórki w słoiku – jeśli coś będzie wystawać z wody, ogórki zaczną pleśnieć.




OGÓRKI KISZONE – ZALEWA:

– Składniki: potrzebujesz zwykłą sól kuchenną (w sklepach jest tzw. „sól do ogórków” – możesz ją użyć) i wodę.

– Przygotowanie: zagotuj wodę i dodaj do niej sól w proporcjach 1 stołowa łyżka na 1/2 litra wody.

Wodę chwilę pogotuj, żeby rozpuścić sól.

ZALEWANIE OGÓRKÓW:

– Gorącą wodą z solą zalewaj ogórki.

– Na powierzchni wody w słoiku nic nie powinno pływać.

– Osusz gwint słoika i nakrętkę

– Zakręć słoik i odwróć nakrętką do dołu.

Na następny dzień obróć a po 3 dniach przenieś do ciemnego miejsca (najlepiej chłodnego).

Zapewniam, że jeśli wszystko zrobisz dokładnie jak opisane powyżej, będziesz mieć bardzo smaczne ogórki kiszone, która będą smaczne nawet przez 3 lata (przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu).

OGÓRKI MAŁOSOLNE:

Ogórki małosolne robimy dokładnie tak samo jak ogórki kiszone na zimę, tylko… zjadamy je wcześniej.

Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Smacznego

Add Comment

To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | Naturalne | Zdrowie-Uroda | hotto | Polecam | Tajemnicze | Domowe | Dlaczego | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | Inspirujące | ZiołaNaOdchudzanie | Ciekawostki | OtoDlaczego | podróże | fun | Uroda | popularne | DlaKobiet | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje