MORWA BIAŁA – zastosowanie, właściwości lecznicze plus PRZEPIS. Morwa biała jest łatwo dostępna a niewiele osób wie, że leczy poważne choroby!
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak morwa i jej owoce są cenne dla zdrowia.
A liście są cenne dla cukrzyków i są pokarmem dla jedwabników
Kiedyś powszechnie występujące, dziś na nowo zaczyna być odkrywane.
Morwa pochodzi z Chin, gdzie od wieków było uprawiane.
Później zaczęto ją uprawiać również w innych rejonach świata.
Rozprzestrzeniła się z upraw i obecnie rośnie dziko w Afryce, Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku.
W Europie zaczęto morwę uprawiać od XI wieku.
Uprawa nie jest kłopotliwa.
Morwa wyrasta na duże, dorodne drzewo ze smacznymi owocami, cennymi liśćmi (z których napar obniża poziom cukru we krwi – przepis na herbatkę z morwy dla cukrzyków w dalszej części artykułu).
W Polsce morwa występuje często, raczej jako jedyny gatunek (zdecydowanie dominuje morwa biała a nie morwa czarna lub czerwona), mimo, że jest ponad 150 gatunków morwy na całym świecie. Popularna jest także morwa indyjska, tzw. noni.
Jest możliwa do jedzenia w różnej postaci.
Najsmaczniejsza jest świeża, ale morwa biała suszona też jest bardzo cenna dla zdrowia.
Suszona morwa biała
Morwa biała w sprzedaży jest dostępna najczęściej w postaci suszonej jako herbatka lub jako tabletki.
Wiele ziół, nie jest dobrze znanych ze swoich właściwości leczniczych, ponieważ są one najczęściej wykorzystywane do celów przemysłowych.
Z morwą białą nie jest inaczej.
MORWA BIAŁA ZASTOSOWANIE – Morwa ma wiele zastosowań:
- przemysłowych, ale co ważniejsze
- ma wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych, których większość ludzi nie jest świadoma.
MORWA BIAŁA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Owoce morwy białej były i są stosowane w medycynie chińskiej od tysięcy lat w leczeniu różnych chorób.
– Jej owoce są bardzo zdrowe, pomocne w zwalczaniu poważnych chorób, takich jak:
- cukrzyca,
- choroby serca, a nawet
- nowotwory.
– Biała morwa zawiera kwasy organiczne, witaminę C, karoten, pektyny i błonnik.
Te aktywne składniki pomagają w:
- zapaleniu migdałków,
- leczyć kaszel,
- gorączkę,
- biegunkę,
- bóle głowy i
- stany zapalne.
– Drewno z drzewa morwy jest wykorzystywane do celów przemysłowych
MORWA LIŚCIE – liście morwy służą jako pokarm dla jedwabników.
Można z nich z łatwością zrobić herbatę z morwy (zwłaszcza cenna dla cukrzyków), która obniża poziom cukru we krwi
- PRZEPIS NA HERBATKĘ DLA CUKRZYKÓW z liści morwy białej jest bardzo prosty.
Wystarczy zalać 1 g liści morwy białej 1/2 szklanki gorącej wody. Parzyć 5 minut i wypić
Poniżej bardziej szczegółowo najważniejsze korzyści z morwy.
Korzyści zdrowotne morwy białej
– Smaczne, mięsiste i soczyste owoce morwy
- maja niewiele kalorii (tylko 43 kalorii na 100 g).
– Są kompozycją fito-związków odżywczych, takich jak:
- przeciwutleniacze,
- minerały i
- witaminy, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
– Pędy i liście zawierają hormon wzrostu – w Chinach NAPAR podawano dzieciom wątłym i wolno rosnącym
– Morwy mają znacząco duże ilości:
- fitochemicznych flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie owoców mieć potencjalne skutki prozdrowotne w przypadku:
- raka,
- starzenia i
- chorób neurologicznych,
- zapalenia,
- cukrzycy i
- infekcji bakteryjnych.
– Owoce morwy zawierają resweratrol, kolejny przeciwutleniacz.
Resweratrol zawarty w morwie białej:
- chroni przed ryzykiem udaru mózgu poprzez zmianę mechanizmów molekularnych w naczyniach krwionośnych;
- zmniejsza podatność na uszkodzenia przez zmniejszoną aktywność angiotensyny (hormonu powodującego zwężanie naczyń krwionośnych, co podnosi ciśnienie krwi), ale wzmagające wytwarzanie hormonu rozszerzającego naczynia, tlenku azotu.
Morwa biała na odchudzanie
– DIETA SIRTFOOD NA KTÓREJ 50 KG W NIECAŁY ROK SCHUDŁA ADELLE również zaleca stosowanie resweratrol (najwięcej go występuje w czerwonym winie, którego nie każdy może pić), który jest właśnie obecny w owocach morwy białej.
– Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi
– niewielka ilość kalorii owoców morwy czyni ją również smaczną a niskokaloryczną przekąską.
– Ponadto, te owoce stanowią doskonałe źródło witaminy C (36,4 mg na 100, o 61% RDI), która jest również silnym naturalnym przeciwutleniaczem.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę-C pomaga organizmowi:
- rozwijać odporność na czynniki zakaźne,
- działa przeciwzapalnie i
- zwalcza szkodliwe wolne rodniki.
– Owoce morwy zawierają także, oprócz wyżej wymienionych:
- antyutleniaczy,
- małe ilości witaminy A i E
- antyoksydanty, takie jak: luteina, zea-xantyna, beta-karoten oraz karoten w małych, ale zauważalnych ilościach.
- W sumie, te związki działają jako pomoc w ochronie przed szkodliwym wpływem tlenu pochodzącego z wolnych rodników i reaktywnym formom tlenu (ROS), które odgrywają ważną rolę w procesach starzenia i różnych chorób.
- Zeaxantyna, ważnym karotenoidem wybiórczo koncentrującym się w plamce żółtej siatkówki, gdzie przypuszcza się, zapewniaj funkcje przeciwutleniające i chroni siatkówkę od szkodliwych promieni ultrafioletowych na zasadzie filtrowania światła.
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
– Morwy stanowią doskonałe źródło żelaza, które rzadko występuje wśród jagód, i zawierają 1,85 mg / 100 g owoców (około 23% RDI).
- Żelazo, jako składnik hemoglobiny wewnątrz czerwonych krwinek, określa zdolność przenoszenia tlenu we krwi.
– Owoce morwy są również dobre jako źródło minerałów, takich jak potas, mangan i magnez.
- Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.
- Mangan jest wykorzystywany przez organizm jako składnik enzymu przeciwutleniacza dysmutazy ponadtlenkowej.
– Morwy są bogate w witaminy grupy B-kompleks i witaminę K.
- Zawierają bardzo dobre ilości kwasu foliowego, witaminy B6, niacynę (wit. B1), ryboflawinę.
Witaminy te pomagają organizmowi w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Owoce morwy mogą być spożywane:
- zarówno świeże
- jak i suszone.
- Mają słodki i pyszny smak, są pełne składników odżywczych i dają szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych.
- Są to cechy żywności, które dobrze pasują do zdrowej diety.
MORWA BIAŁA PRZECIWWSKAZANIA
Jak to z ziołami… Morwę nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące matki.
MORWA BIAŁA i jej właściwości lecznicze, zastosowanie plus PRZEPIS
– Morwa biała jest łatwo dostępna a niewiele osób wie, że leczy poważne choroby!
http://zdrowie.hotto.pl/morwa-biala/ …
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak morwa i jej owoce są cenne dla zdrowia. A liście są cenne dla cukrzyków i są… pokarmem dla jedwabników
żródło: holisticlivingtips.com/2016/03/22/herb-easily-accessible-not-many-people-know-cures-severe-illnesses, pl.wikipedia.org/wiki/Morwa_bia%C5%82a, zdjęcie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Morus-alba.jpg