Lubisz awokado ? To sprawdź jak mieć przez cały rok awokado, które nie traci swoich właściwości ani walorów smakowych i zaoszczędzić pieniądze
Kiedy awokado jest najtańsze, kup je w hurtowych ilościach i zastosuj ten sprytny sposób przechowywania przez cały rok, tak żeby nie straciło swoich właściwości.
Przestaniesz wtedy tracić pieniądze, wyrzucając część awokado gdy wszystkie dojrzeją w tym samym czasie.
Awokado posiadają wiele korzyści zdrowotnych ale nieszczególnie dobrze się przechowują – są zwykle dobre tylko kilka dni, w zależności od tego, jak dojrzałe są gdy je kupimy.
Na szczęście, awokado są też stosunkowo łatwe do przechowywania, jeśli wiesz, jak to zrobić.
Podobne artykuły, które również interesują innych:
OTO JAK PRZECHOWYWAĆ AWOKADO PRZEZ CAŁY ROK. NAJSPRYTNIEJSZY DOMOWY SPOSÓB, DZIĘKI KTÓREMU ZAOSZCZĘDZISZ PIENIĄDZE
Kiedy kupisz awokado w hurtowych ilościach, niewątpliwie zaoszczędzić pieniądze. Teraz tylko musisz wiedzieć jak je przechować aby mieć do nich dostęp przez cały rok. Wtedy przestaniesz też w końcu tracić pieniądze, wyrzucając część awokado gdy wszystkie dojrzeją w tym samym czasie.
Aby prawidłowo przechować awokado trzeba przygotować:
– mikser lub ręczny tłuczek (wyciskacz) do ziemniaków
– 1 łyżkę soku z cytryny (lub limonki) na jedno awokado
– kilka torebek
PRZYGOTOWANIE:
Istnieje kilka różnych technik, których można użyć przy przygotowaniu awokado do przechowania. Jeśli nie masz miksera elektrycznego, możesz posłużyć się ręcznym wyciskaczem do ziemniaków i zmiażdżyć awokado na gładką masę – to działa tak samo dobrze, nawet jeśli trwa kilka minut dłużej.
Torebki powinny być wystarczająco duże, aby pomieścić puree z awokado – można także wypełnić masą z awokado pojemniki na kostki lodu, co daje wygodne porcje, które można potem dodać do koktajli i innych przepisów.
Wreszcie, jeśli wolisz smak limonki bardziej niż cytryny, można użyć soku z limonki zamiast z cytryny, aby pomóc zachować kolor i teksturę awokado.
PRZYGOTOWANIE – KOLEJNE KROKI, KTÓRE NALEŻY WYKONAĆ:
1. przekrój awokado na pół
2. usuń pestkę (pestkę z awokado nie wyrzucaj, gdyż możesz użyć ją jako remedium na zaparcia, bóle stawów a nawet w walce z rakiem >>> )
3. wybierz miąższ ze skóry
4. zmiksuj miąższ z awokado na miazgę przy użyciu miksera elektrycznego lub ręcznie.
5. dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż mieszanina stanie się kremową gładką substancją
6. nałóż mieszankę łyżką do torebek przed zamknięciem powoli wyciskając z nich całe powietrze.
Powinieneś być w stanie przechowywać te torebki przez okres do jednego roku.
ZASTOSOWANIE:
Po rozmrożeniu awokado, trzeba je wykorzystać w ciągu 24 godzin. Być może najbardziej oczywistym zastosowaniem dla nich jest guacamole, które zawsze jest popularną i zdrową przekąską dla wielu osób. Można też użyć go do dipów, do pieczeni lub jako substytut masła oraz dodatek do koktajli. Należy często jeść je na śniadanie.
Jeśli zastanawiasz się, czy można zamrozić całe awokado, przykro nam ale to po prostu nie działa dobrze.
Awokado naprawdę potrzebują szczelną torebkę, aby uchronić je przed zmianą koloru i smaku.
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>>
POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
KORZYŚCI I WŁAŚCIWOŚCI AWOKADO:
Awokado to pyszne jedzenie, niedawno zyskujące popularność jako „super-pożywienie” po latach ignorowania ze względu na dużą zawartość kalorii.
„Olej z awokado zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, co przyczynia się do osiągnięcia właściwego profilu lipidowego krwi, zwiększenia biodostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz fitoskładników z awokado lub innych owoców i warzyw, o naturalnie niskiej zawartości tłuszczu, które są spożywane razem z awokado.
Osiem wstępnych badań klinicznych wskazuje, że spożywanie awokado:
– wspiera układ sercowo-naczyniowy
– może pomagać w utrzymaniu właściwej wagi i zdrowym starzeniu się.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
How To Preserve Avocados For a Year by Freezing Them (It’s Quick And Easy To Do!)