OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI. Sprawdzony przepis na smaczne, zdrowe i twarde ogórki kiszone do słoików. Zalewa – jak ją zrobić. DLACZEGO OGÓRKI KISZONE A NIE KWASZONE
DLACZEGO WARTO JEŚĆ OGÓRKI KISZONE I PIĆ SOK Z OGÓRKÓW KISZONYCH:
Kiszone ogórki i sok z kiszonych ogórków to naturalne probiotyki, które mają zdrowe, żywe kultury bakterii, które pomagają:
– w zapobieganiu przewlekłych zaparć i
– w równoważeniu ilości bakterii jelitowych.
DLACZEGO OGÓRKI KISZONE NA NIE KWASZONE:
Kiszone ogórki zawierają żywe kultury bakterii, zdrowe i dobroczynne dla jelit i całego układu trawiennego.
Kiszenie odbywa się w sposób naturalny.
Kwaszenie ogórków odbywa się z pomocą dodatku octu. Unikaj kwaszonych ogórków.
Jeśli kupujesz ogórki w sklepie, kupuj kiszone a nie kwaszone.
OGÓRKI KISZONE PRZEPIS BABCI – PRZEPIS na smaczne ogórki kiszone, które zawsze się udają:
POTRZEBUJESZ:
– ogórki gruntowe
– sól
– wodę
– chrzan
– czosnek
– koper ogrodowy
– słoiki
Przygotowanie:
– słoiki i nakrętki należy wyparzyć (zalać wrzątkiem lub wypiec w piekarniku) i wysuszyć
– obierz chrzan
– obierz czosnek
– pokrój i oczyść gałązki kopru (i najlepiej zostaw same łodygi)
– umyj ogórki i ewentualnie odetnij resztki łodyg na których rosły ogórki
– Ogórki ułóż (białym do góry – nie będą wtedy gorzkie) bardzo szczelnie jeden przy drugim (w pionie jak na zdjęciach) w np. litrowym słoju,
POLUB BLOGA na FB i udostępnij >
DO KAŻDEGO SŁOIKA:
– dodaj koper (najlepiej pokrojone, oczyszczone z gałązek łodygi),
– dodaj ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu
(chrzan odpowiada za twardość ogórków a czosnek zapobiega pleśnieniu no i oczywiście dodaje smak).
Pamiętaj
– Słoiki i zakrętki muszą być wyparzone i suche.
Jeśli będą brudne lub uszkodzone, wtedy słoiki się nie zamkną i ogórki spleśnieją.
Niech też nic nie pływa na powierzchni wody a woda przykrywa ogórki w słoiku – jeśli coś będzie wystawać z wody, ogórki zaczną pleśnieć.
OGÓRKI KISZONE – ZALEWA:
– Składniki: potrzebujesz zwykłą sól kuchenną (w sklepach jest tzw. „sól do ogórków” – możesz ją użyć) i wodę.
– Przygotowanie: zagotuj wodę i dodaj do niej sól w proporcjach 1 stołowa łyżka na 1/2 litra wody.
Wodę chwilę pogotuj, żeby rozpuścić sól.
ZALEWANIE OGÓRKÓW:
– Gorącą wodą z solą zalewaj ogórki.
– Na powierzchni wody w słoiku nic nie powinno pływać.
– Osusz gwint słoika i nakrętkę
– Zakręć słoik i odwróć nakrętką do dołu.
Na następny dzień obróć a po 3 dniach przenieś do ciemnego miejsca (najlepiej chłodnego).
Zapewniam, że jeśli wszystko zrobisz dokładnie jak opisane powyżej, będziesz mieć bardzo smaczne ogórki kiszone, która będą smaczne nawet przez 3 lata (przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu).
OGÓRKI MAŁOSOLNE:
Ogórki małosolne robimy dokładnie tak samo jak ogórki kiszone na zimę, tylko… zjadamy je wcześniej.
Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Smacznego