8 produktów żywnościowych, których nigdy nie powinieneś spożywać, jeśli odczuwasz bóle stawów. JEDZENIE, KTÓRE WYWOŁUJE BÓLE STAWÓW
Ból w stawach może się wahać od łagodnego do ciężkiego, od ostrego do przewlekłego.
Może mu towarzyszyć dyskomfort, stan zapalny lub ból w jakiejkolwiek części stawu i jest on najczęściej spowodowany urazami, takimi jak zwichnięcie lub złamanie kości, dną moczanową, zapaleniem stawów, fibromialgią lub toczniem.
Jeśli cierpisz na bóle stawów, zapalenie stawów może być pogarszane przez pokarmy, które jesz.
Na tym blogu znajdziesz wiele pożytecznych przepisów jak poradzić sobie z bólami stawów
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Jeśli chcesz pomóc w utrzymaniu bólu w ryzach poznaj 8 potraw, których należy unikać – BÓLE STAWÓW A JEDZENIE:
Cukier
Wszyscy kochamy desery, pączki i czekoladki ale powinieneś oprzeć się pokusie, jeśli cierpisz na ból stawów. Wszystkie te przetworzone cukry mogą powodować uwalnianie posłańców stanu zapalnego, zwanych cytokinami. Obejmuje to nie tylko cukier w słodyczach, ale także w płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych i innych przekąskach. Nadmiar cukru w organizmie wywiera presję na stawy i może również prowadzić do zwiększania masy ciała.
Glutaminian sodu
Glutaminian sodu jest dodatkiem wzmacniającym smak żywności i jest powszechnie stosowany w azjatyckich produktach spożywczych, sosie sojowym i innych. Można go także znaleźć w gotowych zupkach i mieszankach do zupy, wędlinach, sałatkach i posiłkach typu fast food. Glutaminian sodu może prowadzić do zapalenia i większego bólu stawów.
Alkohol
Alkohol jest nie tylko zły dla wątroby, ale nadmierna ilość alkoholu może mieć również niekorzystny wpływ na ból stawów. Puryny zawarte w piwie są przekształcane w kwas moczowy w organizmie, co ma bardzo szkodliwy wpływ na ból stawów i powstania dny moczanowej. Ponadto gluten, który piwo zawiera, może uszkadzać kruche stawy.
Rafinowane węglowodany
Produkty zawierające białą mąkę, takie jak chleb, krakersy, wiele płatków śniadaniowych, białe ziemniaki i biały ryż, wszystkie zawierają rafinowane węglowodany. Badania wykazały że węglowodany, które mają wysoki indeks glikemiczny, są jedną z głównych przyczyn otyłości i innych przewlekłych stanów chorobowych. Takie produkty spożywcze wytwarzają zaawansowane produkty glikacji (AGE), które stymulują procesy zapalne. W USA, Norwegii i wielu krajach jest zabronione lub wkrótce będzie zabronione stosowanie niektórych składników jedzenia, które okazują się bardzo szkodliwe dla organizmu >>> zobacz więcej co jest zabronione, ale nie w Polsce a co przyczynia się także do zawałów i chorób krążenia
Czerwone mięso i przetwory mięsne
Zarówno czerwone mięso, jak i przetworzone mięso zawierają puryny i azotany, substancje chemiczne, które nasilają ból i stany zapalne. Badania wykazują, że zarówno czerwone mięso, jak i mięso przetworzone, poza powodowaniem zapalenia, również sprzyjają rozwojowi raka.
Polub i udostępnij, może się komuś przyda:
Produkty mleczne
Produkty mleczne są produktami mogącymi powodować stany zapalne u większości z nas. Badania wykazują, że większość dorosłych ma pewne problemy z trawieniem chociażby mleka, czy są tego świadomi, czy też nie. Jeśli mleko stanowi dużą część diety, może wywoływać reakcje zapalne. Dla osób cierpiących na bóle stawów najlepszą rzeczą jest wyeliminowanie wyrobów mlecznych z diety.
Sól
Większość wstępnie przetworzonych i paczkowanych środków spożywczych zawiera nadmiar soli i innych środków konserwujących, aby umożliwić dłuższy czas przechowywania. Rafinowana sól ma dużą zawartość dodatków i substancji chemicznych, które zakłócają równowagę płynów w organizmie. Należy zwracać uwagę na to, co jest w żywności i unikać jedzenia fast-foodów i gotowych posiłków, do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych. Zastąp sól kuchenną solą z Himalajów, jeśli potrzebujesz soli do gotowania.
Olej kukurydziany
Olej kukurydziany i inne oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 zawarte są w wielu wypiekach i przekąskach. Badania wykazują, że te oleje mogą powodować stany zapalne. Należy unikać dressingów do sałatek, olejów z soi, orzeszków ziemnych i nasion winogron. Zamiast nich można używać przeciwzapalnych olejów omega-3, takich jak oliwa z oliwek, z nasion dyni, lnu i orzechów.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło:longevitybox.com/8-foods-you-should-never-eat-if-you-have-joint-pain