DIETA ALKALICZNA i 18 NAJLEPSZYCH ALKALICZNYCH POKARMÓW, które zapobiegają otyłości, rakowi i chorobom serca i…
Wiadomo, że PRZETWORZONA ŻYWNOŚĆ ZMIENIA pH ciała, a gdy pH staje się zbyt kwaśne, wpływa to na:
– układ odpornościowy
– na ryzyko otyłości,
– zachorowania na raka i
– choroby serca jest znacznie wyższe.
Ciało jest zdrowe, gdy pH JEST ZASADOWE A NIE KWAŚNE.
Tak więc, aby zachować jego zasadowość i zmniejszyć szanse na choroby, musimy spożywać jak najwięcej odpowiedniej żywności alkalicznej.
DIETA ALKALICZNA
DIETA ALKALICZNA OCZYSZCZA ORGANIZM I PRZYWRACA RÓWNOWAGĘ ZASADOWO-KWASOWĄ, PRZEZ CO SPADA RYZYKO OTYŁOŚCI, RAKA I CHORÓB SERCA. Sprawdź też na czym polega terapia włoskiego lekarza, który mówi RAK JEST GRZYBEM. Znajdziesz tu opis terapii (również na filmie) i przepisy.
Lista najsilniej zakwaszającego jedzenia, którego należy unikać lub ograniczyć spożycie to: ryby, mięso, jaja, mleko, masło, cukier, wyroby cukiernicze, wiele odmian grochu i fasoli, większość zbóż i produktów zbożowych, wyroby piekarnicze, alkohol, herbata czarna i kawa. Jeśli są spożywane powinny być neutralizowane jedzeniem wysoce alkalicznym. To przywraca dobrą równowagę zasadowo-kwasową. Przykładowo: skrapianie kotletów schabowych czy ryb sokiem ze świeżej cytryny. Można też przygotować WODĘ ALIKALICZNĄ – OTO PRZEPIS
A oto co zaleca się w Diecie Alkalicznej:
Popularne artykuły, które również interesują innych:
W DIECIE ALKALICZNEJ zaleca się spożywać 80% produktów alkalicznych i 20% produktów zakwaszających.
Zaleca się na śniadanie jeść żółte i zielone warzywa. Produkty zbożowe można spożywać nie częściej niż trzy razy w tygodniu. Dozwolone są umiarkowane ilości produktów mięsnych z chudej wołowiny, cielęciny, jagnięciny, kurczaka i indyka. Ryby w menu można uwzględniać 2 do 3 razy w tygodniu.
Między posiłkami zaleca się pić alkaliczną wodę, herbaty ziołowe, zieloną i naturalne soki. Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo lub gotowane ale nie pieczone czy smażone.
Po 19:00 nie jeść.
Dietę alkaliczną stosujemy przez 3 do 4 tygodni – dzięki tej diecie oczyścimy organizm z kwaśnych toksyn.
Poniżej znajduje się lista 18 najlepszych pokarmów alkalicznych:
1. CYTRYNY (pH 9,0)
Sok z cytryny ma zdolność obniżenia ryzyka udaru i może również leczyć kamienie nerkowe. Co więcej, pomaga walczyć z rakiem i zapobiegają nadciśnieniu i zaparciom. Cytryny są bogate w witaminy E, A, C, B6 i minerały takie jak cynk, wapń, potas, miedź i ryboflawina.
2. ARBUZ i MELON (pH 9-8,5)
Arbuzy (pH 9,0) są bogate w błonnik i mają 92% zawartości wody. Melony oczyszczają jelito grube i są bardzo zasadowe, a ich wartość pH wynosi 8,5.
Tak arbuz jak i melon jest w stanie usunąć toksyny i utrzymać nawodnienie organizmu.
POLUB ZdrowieHotto i udostępnij, może się komuś przyda:
3. WINOGRONA (pH 8,5)
Winogrona zmniejszaja lęki i wysokie ciśnienie krwi, a także zmniejszają ryzyko raka płuc, prostaty, okrężnicy, przełyku, trzustki, trzonu macicy i jamy ustnej.
4. SELER NACIOWY (pH około 8,0)
To bardzo alkaliczne warzywo, które nadaje się zwłaszcza do zielonych koktajli i sałatek – przyspiesza metabolizm i odchudzanie, działa odtruwająco i przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, wspomaga leczenie nadciśnienia i choroby stawów
5. CZERWONE BURAKI (pH około 8,0)
Mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, to doskonałe alkaliczne jedzenie, a także ma zdolność do pozbyć się wolnych rodników.
6. SZPINAK (pH około 8,0)
Szpinak to zielony liściaste warzywo, które może usuwać wolne rodniki, poprawiać pamięć i wzmacniać serce. Może również poprawić funkcjonowanie mózgu. Szpinak ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczu, ale jest bogaty w witaminy A, C, K, B6, magnez, wapń, potas, żelazo, cynk i niacynę.
7. GRYKA (pH około 8,0)
Ten rodzaj zboża może poprawić zdrowie serca, zwiększyć energię i zapobiegać cukrzycy. To doskonałe jedzenie na zimę, ponieważ ogrzewa ciało. Jest bogata w witaminy, białko i żelazo.
8. OLIWA Z OLIWEK (pH około 8,0)
Reguluje poziom cukru we krwi i obniża ryzyko chorób serca. Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.
9. BANANY (pH około 8,0)
Wiadomo, że banany równoważą poziom cukru we krwi, a także chronią serce i lepsze trawienie. Banany mają obfitość potasu, magnezu, witamin z grupy B i manganu.
10. SIEMIĘ LNIANE (pH około 8,0)
Mogą obniżać stan zapalny, kontrolować uderzenia gorąca w okresie menopauzy i utrzymywać zdrowe serce. Nasiona te są bogate w błonnik, witaminę E i przeciwutleniacze.
11. KALAFIOR (pH około 8,0)
To warzywo bogate w ryboflawinę, potas, magnez, tiaminę, mangan i witaminę K. Poprawia kondycję serca i ma właściwości przeciwzapalne.
12. BROKUŁY (pH około 8,0)
Te zielone warzywa poprawiają krążenie, ponieważ zawierają żelazo, a także poprawiają kondycję kości, obniżają poziom cholesterolu i maja wpływ na zdrowie serca. Brokuły mogą także pomatgać zwalczać raka i zawierają dużo błonnika, miedzi, potasu i witamin K, B6, C i E.
13. AWOKADO (pH około 8,0)
Wiadomo, że awokado kontrolują poziom cholesterolu i poprawiają wchłanianie składników odżywczych z warzyw i owoców. Awokado są bogate w błonnik, składniki odżywcze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
14. MARCHEW (pH około 8,0)
Poprawia wzrok i funkcjonowanie mózgu, ponieważ jest bogata w beta-karoten, który zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki. Marchew bogata jest w błonnik, potas, żelazo i witaminy K, A, C i B8.
15. JAGODY (pH około 8,0)
Ten alkaliczny owoc leśny może poprawić stan zdrowia skóry i może spowolnić proces starzenia się oraz zachować dobrą pamięć.
16. OGÓREK (pH około 8,0)
Ma 90% zawartości wody, która nawilża skórę i pozwala jej zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd.
17. KAPUSTA KISZONA (pH około 8,0)
bogata w probiotyki, witaminę C
18. PAPRYKA (pH około 8,0)
to mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin (samej witaminy C zawiera więcej niż jest w pomarańczach) – odmładza, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko raka, stanów zapalnych, cukrzycy.
Podobnie wysokie pH mają pozostałe niżej wymienione pokarmy:
– pH 8,5 – ananas, kiwi, śliwki, rodzynki, słodkie gruszki, marakuja, cykoria, rukiew wodna, szparagi, soki z warzyw, pieprz cayenne
– pH około 8 – kiełki, pietruszka, jarmuż, brukselka, pomarańcze, grapefruit, mango, papaje, daktyle, słodkie jabłka, morele.
To są potrawy, które należy jeść aby organizm nie był zbyt kwaśny i podatny na choroby serca, raka, otyłość. Jedz ich jak najwięcej.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: thehealthguide.org/2017/05/05/foods-prevent-obesity-cancer-heart-disease/, zdrowie.hotto.pl