Co jeść, żeby się wolniej starzeć. Witaminy i pokarmy młodości
Wraz z wiekiem, ilość kolagenu produkowanego naturalnie w organizmie zmniejsza się. Zmniejszona produkcja kolagenu w wieku od 20 roku życia, może powodować zmarszczki skóry i bruzdy. Jednak spożycie żywności może mieć wpływ na ilość kolagenu w organizmie. Proces starzenia można spowolnić, jeśli regularnie będziemy jeść zdrową żywność.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
Proces starzenia można spowolnić, jeśli regularnie będziemy jeść zdrową żywność.
Zdrowe i pożywne jedzenie i ograniczenie spożycia tłustych pokarmów jest jednym ze sposobów zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się. Tłusta żywność może powodować uszkodzenie kolagenu w organizmie a kolagen jest ważnym białkiem, które utrzymuje zdrową skórę. Jeśli chcesz zapobiec przedwczesnemu starzeniu, wyrzuć ze swojego menu pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. W USA od połowy 2018 roku zabronione – zobacz dlaczego !!!. . .
Ponadto, zwiększ przede wszystkim spożycie produktów bogatych w witaminę C, aby wspomóc wchłanianie kolagenu .
Lista witamin młodości
Witamina A
Pokarmy, takie jak ziemniaki, mango i marchewki zawierają antyoksydanty pochodzące od witaminy A. Retinol, tworzacy witaminę A, działa wewnątrz komórek organizmu, stymulując receptory wzrostu nowych komórek. Retinol hamuje również niszczenie kolagenu, który służy do nawilżania skóry.
Witamina C
Dużo tej witaminy znajduje się w pomarańczy. Witamina C jest bardzo przydatna do produkcji kolagenu, naprawy uszkodzonej skóry, jak również utrzymania zdrowych kości i zębów. Witamina C chroni nie tylko przed słońcem, ale może również usuwać zmarszczki. Patricia Farris, dermatolog z Old Metairie, tweirdzi że witamina C może zapobiegać starzeniu się naszej skóry.
Witamina D
Uszkodzenie kości, jest jednym z najsilniejszych efektów procesu starzenia się naszego organizmu. Witamina D gospodaruje wapniem, aby wzmacniać nasze kości. Jedną z rzeczy, która sprawia, że nasza twarz jest pomarszczona jest kruchość kości. Im bardziej zdrowe nasze kości, wielka struktura kości, tym młodziej będziemy wyglądać.
Witamina E
Witamina E jest bardzo dobra, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C, gdyż wpływa na zdrowie komórek organizmu. Witamina E zwalcza wolne rodniki w komórkach, czyniąc komórki mniej podatnymi na choroby. Witamina E zapewnia ochronę skóry przed słońcem.
Witamina K
Patricia Farris powiedziała również większość skarg pacjentów w wieku powyżej 50 lat dotyczy siniaków na ciele i skórze, zwłaszcza na ramionach. To witamina K pomaga utrzymać prawidłowe stężenie czynników krzepnięcia krwi.
Pokarmy młodości
Na starzenie ma wpływ działanie wolnych rodników, z zanieczyszczonego powietrza czy też dymu papierosowego. Z tego powodu, należy spożywać żywność, która zawieraja przeciwutleniacze, takich jak, warzywa i owoce, aby przeciwdziałać działaniu wolnych rodników w organizmie,. Dzięki dobrej diecie, z pewnością można zminimalizować efekty starzenia. Istnieją pewne pokarmy, które pozwalają organizmowi zachować zdrowie, mimo coraz starszego wieku. Niektóre z nich działają odmadzająco. Warzywa i owoce są bogate w białka i zdrowe tłuszcze.
Oliwa z oliwek, olej lniany
– OLIWA Z OLIWEK zawiera polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami. Antyoksydanty chronią organizm przed rakiem i zaburzeniami czynności serca. Zostało to przedstawione w The Journal of Nutrition and European Journal of Cancer Prevention. Kolejny artykuł w Journal of the American College of Nutrition przytacza inne korzyści z oliwy z oliwek, która jest często stosowana w diecie śródziemnomorskiej. Dieta ta, może zapobiec szybkiemu pomarszczeniu skóry.
CO O TYM SĄDZISZ. Zostaw komentarz na: facebook.com/ZdrowieHotto
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl, czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
– OLEJ LNIANY to olej bogaty w Kwasy Omega 3.
Jednak taki olej musi spełniać określone warunki ( być NISKOOKSYDACYJNY i tłoczony na zimno w w temperaturze najniższej jak to możliwe (ja znalazłam na polskim rynku olej tłoczony na zimno w rewelacyjnie niskiej temperaturze, czyli poniżej 30 stopni C).
Ponadto olej lniany musi być niefiltrowany, wtedy bogaty w lignany (naturalna witamina młodości E) i być niskooksydacyjny (tłoczony naturalnie, przy jak najmniejszym dostępie światła i tlenu).
Olej lniany został na nowo odkryty m.in. diecie dr Budwig, która pastą robioną z chudego białego sera (1/2 szklanki) i 3-4 łyżek oleju lnianego (całość miksować 5 minut) leczyła chorych na raka (wyleczyła ponad 40 tysięcy beznadziejnie chorych na raka)
Poznaj też rady japońskiego lekarza, który dożył 106 lat, jak żyć długo i zdrowo
Jagody i borówki amerykańskie
Jagody zawierają witaminy C i E, który dziłają jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacz o nazwie antocyjanin jest w stanie zneutralizować wolne rodniki i wspomaga wydajność układu sercowo-naczyniowego, wzrok i trawienie. Badania przeprowadzone w 1999 roku przez Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging w Tufts University potwierdzają skuteczność jagód. Badania na szczurach dowodzą, że codzienne spożywanie jagód wzmacnia równowagę i koordynację ciała. Jagody również zapobiegaja osłabieniu funkcji poznawczych, według badań University of Reading i Peninsula Medical School. Podobnie dobroczynny wpływ mają coraz popularniejsze w Polsce borówki amerykańskie.
Orzechy i pistacje
Orzechy i pistacje są dobrym źródłem witamin z grupy B i E, które chronią skórę przed uszkodzeniami jej komórek. Witamina E jest silnym antyoksydantem, który może zwalczać wolne rodnikami, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Podczas gdy witamina B1 poprawia działanie układu krążenia, który pomaga uczynić skórę bardziej zdrową i promienną.
Marchew
Związki chemiczne (polifenole), o właściwościach przeciwutleniający marchwi zawarte w marchwi zmniejszają ryzyko raka i chorób serca. Niestety, polifenole ulegają uszkodzeniu po przejściu przez proces gotowania. Zawartość witaminy C w marchwi jest bardzo łatwo zniszczyć poprzez gotowanie, więc te warzywa powinny być spożywane na surowo.Dodatkowo witamina A zawarta w marchwi chroni oczy i poprawia wzrok.
Czerwone winogrona
Czerwone winogrona zawierają przeciwutleniacz o nazwie resweratrol. Ten przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami zwyrodnieniowymi ze względu na wiek. W niektórych badaniach, prowadzonych na myszach, resweratrol zapobiegał rozwojowi raka poprzez ograniczenie wzrostu guzów nowotworowych oraz wydłużał długość życia myszy.
Pomarańcze i jabłka
Pomarańcze są bogate w witaminę C, silny przeciwutleniacz, który także pomaga zwiększyć produkcję kolagenu, co sprawia, że skóra jest elastyczna i miękka. Podobnie jak pomarańcze, jabłka są także bogate w witaminę C, co przyczynia się do produkcji kolagenu. Zawierają one również miedź, która jest użyteczna do wytwarzania melaniny, brązowego pigmentu w skórze, który służy jako naturalna ochrona skóry przed słońcem. Dobrze jest jeść jabłka wraz z pestkami, bogatymi w witaminę B17 (chroniącą przed rakiem)
Zielona herbata
Zielona herbata jest także bogata w przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E, luteina, zeaksantyna i katechiny. Odmładzające działanie płynące z zielonej herbaty zostały opisane w Journal of Agricultural and Food Chemistry. W artykule tym stwierdza się, że katechiny są przeciwutleniaczem, który może osiągnąć tkanki wewnątrz oka. Katechiny zmniejszają stres oksydacyjny na dłużej niż 20 godzin. Badania przeprowadzone w Niemczech pokazały również, że zielona herbata w postaci płynu może zmniejszać zmarszczki na oku tworzące się w wyniku długotrwałego wystawienia na wpływ światła LED.
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródło: Internet, healthfame.com/2017/03/list-of-anti-aging-vitamins-foods.html