Najstarsza nalewka że śliwek
Składniki:
– Do jej zrobienia są potrzebne dwa rodzaje śliwek. Pierwszy rodzaj to soczyste, świeże śliwki (najlepiej węgierki), drugi rodzaj to śliwki suszone,
– dwa naczynia szklane (dwa szklane gąsiory lub dwa szklane słoje, które łatwo będzie można szczelnie zamknąć,
– cukier,
– spirytus,
– wódka.
Przepis na nalewkę z dwóch rodzajów śliwek:
1. na jesieni napełnić PIERWSZY szklany gąsior lub duży słój szklany śliwkami (do 3/4 wysokości szklanego naczynia), bardzo dojrzałymi sliwkami,
– zalać pół na pół wódkę ze spirytusem.
– należy bardzo szczelnie zamknąć, gdyż nastaw na nalewkę będziemy trzymać na słońcu lub w cieple do nowego roku.
2. na początku grudnia napełnić DRUGI szklany gąsior (lub duży szklany słój), dobrymi, suszonymi śliwkami,
– nalać tyle samo wódki, jak do pierwszego gąsiora lub słoja. Należy zachować proporcje: 10 dkg śliwek na 1 litr wódki.
– drugi nastaw trzymać również w cieple dobrze zakorkowany, przez cały czas przechowywania,
3. po 1 stycznia zlać obydwa nastawy razem,
– dodać syrop w proporcji 50 dkg cukru rozpuszczonego w 1 szklance wody z 1 litrem wódki,
– śliwki suszone wybrać z drugiego gąsiora lub słoja, mocno wycisnąć przez płótno a wyciśnięty z nich sok, dodać do nalewki,
– świeże śliwki zasypać grubo cukrem i trzymać w cieple potrząsając gąsiorem. Gdy cukier się rozpuści, zlać płyn i dodać do nalewki lub używać jako lekkiego likieru do kawy.