Wiele osób łaknie czekolady i jednocześnie unika, ponieważ są pod wrażeniem, że jest ona tucząca i niezdrowa.
Chociaż wiele wyrobów czekoladowych rzeczywiście jest niezdrowych i pełnych kalorii, to jest tak dzięki dodawaniu substancji, takich jak cukier, a nie z powodu samego kakao.
W rzeczywistości, kakao w proszku, które wytwarza się z ziarna kakaowca, jest bardzo pożywne i może zapewnić wiele korzyści dla zdrowia.
Kakao – wartość odżywcza
2 łyżki stołowe kakao w proszku zawierają tylko 25 kalorii i 1,5 g tłuszczu. Zapewniają one również 3,6 g błonnika, czyli 14 procent zalecanej dziennej i 8 procent zalecanej dziennej dawki żelaza i 14 procent magnezu.
KAKAO LECZY – WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE, PRZECIWWSKAZANIA.
Kakao – efekty przeciwdepresyjne
Według Elson Hass, autorki książki „Staying Healthy With Nutrition” kakao może przynieść efekty antydepresyjne.
Wyjaśnia ona, że kakao zawiera fenetyloaminę, substancję która jest neuroprzekaźnikiem dla mózgu i działa jak winda nastroju i naturalny antydepresant.
The University of Michigan Health System (UMIM) stwierdza, że kakao może również mieć zdolność do stymulowania wytwarzania endorfin, które działają jako naturalne opiaty szczęścia i są odpowiedzialne za stan euforii, który jest często odczuwany po treningu, śmiechu lub wygranej na loterii.
Wreszcie UMIM mówi, że kakao może zwiększyć poziom serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem i działa antydepresyjnie, zwiększając ogólny poziom szczęścia.
Kakao i przeciwutleniacze
Kakao zawiera około 43,6 mg flawonoidów na gram. Flawonoidy są częścią potężnej grupy antyoksydantów zwanych polifenolami i zgodnie z Medical News Today, kakao jest żywnością mającą jeden z najwyższych poziomów zawartości polifenoli.
Ponadto, gorące kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę od herbaty lub lampki czerwonego wina.
Science Daily twierdzi, że może to być nawet najzdrowszy wybór z tych trzech.
Science Daily stwierdza również, że picie kakao może pomóc w walce z rakiem, chorobami serca i efektami starzenia poprzez działanie zwiększające ilość antyoksydantów.
Medical News Today ostrzega jednak, że większość komercyjnych proszków kakaowych ma usunięte flawonoidy zawierające antyoksydanty, ponieważ dają one gorzki smak.
Dlatego też, w celu uzyskania pełni korzyści dla zdrowia, rozważ zakup surowego kakao w proszku, które jest minimalnie przetworzone.
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
Ale to nie wszystko, gdyż kakao także daje dodatkowe korzyści:
– obniża poziom złego cholesterolu LDL,
– zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi,
– zwiększa przepływ krwi do tętnic,
– obniża ciśnienie tętnicze,
– zwiększa wydajność poznawczą, działa antydepresyjnie i
– dostarcza niezbędne minerały, takie jak magnez, wapń i potas.
Uwaga – KAKAO PRZECIWWSKAZANIA
Pomimo wszystkich możliwych korzyści, UMIM ostrzega również, że kakao zawiera kofeinę, która może wywołać negatywne skutki, takie jak bezsenność, u osób na nią wrażliwych.
Zawiera również szczawiany a zwiększenie poziomu szczawianów może przyczynić się do tworzenia się kamieni nerkowych.
Dlatego jeśli masz skłonności do tworzenia się kamieni w nerkach, kakao i czekolada nie powinny być przez ciebie spożywane.
Właściwości zdrowotne kakao w proszku. Kiedy stosować a kiedy nie. Korzyści i przeciwwskazania
http://zdrowie.hotto.pl/wlasciwosci-zdrowotne-kakao-w-proszku-kiedy-stosowac-a-kiedy-nie/ …