MOŻESZ MIEĆ NIETOLERANCJĘ NA GLUTEN I NAWET O TYM NIE WIESZ
Niektóre z objawów takich jak: depresja, bóle stawów, zmęczenie, migreny, problemy żołądkowo – jelitowe mogą wskazywać, że cierpisz na NIETOLERANCJĘ NA GLUTEN.
Tak nietolerancja glutenu jak i celiaklia są chorobami autoimmunologicznymi, podobnie jak: choroba tarczycy Haschimoto, stwardnienie rozsiane, sarkoidoza, bielactwo, reumatoidalne zapalenie stawów.
Niestety w/w choroby autoimmunologiczne lubią iść w parze.
Gdy ktoś chorujący na celiaklię spożywa gluten, aktywuje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu, przez co dochodzi do uszkodzeń jelit, obniżenia zdolności organizmu do prawidłowego wchłaniania składników odżywczych.
Celiaklia jeśli nie jest leczona, może prowadzić do długotrwałych komplikacji zdrowotnych.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii wskazują na 55 chorób (które mogą mieć związek z jedzeniem glutenu), takich jak:
– osteoporoza,
– zapalenie/podrażnienie jelit,
– anemia,
– RAK,
– zmęczenie,
– owrzodzenia,
– reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
– stwardnienie rozsiane,
– toczeń,
– Haschimoto,
– choroby psychiczne i neurologiczne (m.in. schizofrenia, lęki, depresja, demencja, epilepsja i neuropatia)
– a nawet autyzm.
Podobne artykuły, które również interesują innych:
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ GLUTEN I CZEGO NIE JEŚĆ W CZASIE 60 DNIOWEGO POSTU OD GLUTENU I DIETY BEZGLUTENOWEJ
TEGO NIE JEMY GDY ODSTAWIAMY GLUTEN:
Gluten jest białkiem, które znajdziemy:
– w pszenicy, jęczmieniu, w nasionach żyta.
– Gluten zawiera także orkisz, pszenżyto, owies, kamut i wszystkie przetwory i produkty z tych ziaren wytworzonych, takie jak: makaron, chleb, bułki, ciasta, ciastka, płatki, musli, sosy, zupy, a nawet piwo.
Gluten jest dodatkiem do bardzo wielu produktów przetwarzanych dlatego trzeba dokładnie sprawdzać etykiety.
Niestety poza glutenem bardzo dużym zagrożeniem jest to jak rolnicy zatruwają zboża ( i nie tylko zboża) żeby ułatwić sobie zbiory >>> OTO JAK NAS TRUJĄ >>> – uprzedzam że to bardzo szokujące, zwłaszcza dla tych, którzy nie mieszkają na wsi i nie wiedzą jak wyglądają współcześnie żniwa !!!
8 POWAŻNYCH OBJAWÓW NIETOLERANCJI GLUTENU – TO TRZEBA WIEDZIEĆ, aby być zdrowym
Zostaw komentarz na: facebook.com/ZdrowieHotto
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl, czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
Objawy nietolerancji glutenu:
- PROBLEMY Z CERĄ I SKÓRĄ – trądzik, egzema, opryszczkowe zapalenie skóry i łuszczyca – to problemy skórne, które pojawiają się, gdy dana osoba ma nietolerancję glutenu. Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu w obrębie skóry obejmują: zaczerwienienie, pieczenie, świąd, wysypka i pęcherze.
- NIENORMALNE OBNIŻENIE ODPORNOŚCI – jest to związane z innym niż normalnie funkcjonowaniem przeciwciał IgA, które u osoby z tolerancją glutenu wspierają organizm w ochronie przed grypą, infekcjami czy innymi chorobami a u osoby z nietolerancją na gluten nie wspomagają systemu odpornościowego.
- MIGRENY I BÓLE GŁOWY
- ZMĘCZENIE – zwłaszcza zmęczenie chroniczne
- TZW. MGŁA MÓZGU
- PROBLEMY Z JAMĄ USTNĄ I ZĘBAMI – owrzodzenia w jamie ustnej to sygnał, że możemy mieć nietolerancję glutenu. Ludzie, którzy nie tolerują glutenu, z powodu złego wchłaniania, mają też niższy poziom wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych zębów.
- NIEOCZEKIWANY PRZYROST WAGI – nieoczekiwany wzrost wagi jest kłopotliwy dla wielu osób z nietolerancją glutenu. Zazwyczaj, przybieranie na wadze z nietolerancją glutenu występuje z powodu dwóch rzeczy: przepuszczalności jelit i złego wchłaniania – dwóch głównych skutków ubocznych nietolerancji glutenu. Osoby z nietolerancją glutenu, które wyeliminują gluten z diety często są w stanie powrócić do właściwego poziomu wagi.
Żeby stwierdzić jednoznacznie czy cierpimy na nietolerancję na gluten musimy sobie zrobić TEST a raczej 60 dniowy post od glutenu.
Szacuje się, że na CELIAKLIĘ, czyli najpoważniejszą chorobę nietolerancji glutenu choruje 1 na 100 osób.
W czasie DIETY BEZGLUTENOWEJ i 60 DNIOWEGO TESTOWEGO POSTU OD GLUTENU, który ma za zadanie ustalić, CZY MAMY NIETOLERANCJĘ NA GLUTEN możemy jeść:
– ryż,
– ziemniaki,
– fasole, groch,
– kaszę gryczaną,
– kukurydzę,
– komosę ryżową, chleb świętojański,
– pataty,
– proso
– i soję.
Niestety niektóre z tych objawów jak: bóle brzucha, wzdęcia, skurcze, zmiany wagi ciała, zaparcia, biegunki nie muszą świadczyć o nietolerancji na gluten, gdyż są powszechnie obecne w wielu innych zaburzeniach jelitowo-żołądkowych, które nie mają nic wspólnego z nietolerancją glutenu. I mogą dodatkowo utrudniać diagnozę. Stąd tak cenny jest w/w test glutenowy (60 dniowy post).
Sprawdź też inne wpisy a blog, jeśli Ci się podoba polub i UDOSTĘPNIJ INNYM, może się komuś przydać