53 przydatne sztuczki i triki kuchenne, o których ci nikt nigdy nie powiedział
Na początek 20 bardzo przydatnych sztuczek do zastosowania w kuchni, które uczynią Twoje życie o wiele łatwiejszym.
Dowiesz się w jaki sposób przedłużyć świeżość owoców i warzyw.
Poznasz najlepszy sposób czyszczenia garnków i wiele innych.
Popularne artykuły, które również interesują innych:
A na filmie jeszcze 33 sztuczki i triki kuchenne.
OTO 20 PIERWSZYCH SZTUCZEK I TRIKÓW KUCHENNYCH
1. Zapobieganie rozwojowi bakterii w produktach mlecznych
Wskazówka ta dotyczy zarówno serków i śmietany, które nie mają bardzo długiego okresu przydatności do spożycia a w ten sposób można go przedłużyć. Wystarczy pojemnik z twarogiem lub kwaśną śmietaną odwrócić w lodówce do góry nogami. Po co to zrobić? Poprzez odwrócenie pojemnika, tworzy się efekt próżni, która hamuje rozwój bakterii, które mogą powodować psucie jedzenia.
2. Przedłużanie okresu przydatności do spożycia świeżych warzyw
To bardzo proste. Wystarczy umieścić kilka papierowych ręczników na półce w lodówce. Będzie chłonąć nadmiar wilgoci i będzie to spowalniać proces gnicia.
3. Jak mieć pewność, że jaja są świeże
Jeśli nie jesteś pewien, że kupiłeś świeże jaja, to należy umieścić je w misce z wodą. Świeże jajo zatonie, a nieświeże będzie się unosić.
4. Jak spowodować aby brązowy cukier nie skawalił się i kruszył
Przede wszystkim, powinieneś przechowywać brązowy cukier w lodówce i wtedy nie stwardnieje. . Jeśli jednak już to się stało można go zmiękczyć poprzez umieszczenie w szczelnie zamkniętej torebce wraz z plasterkiem świeżego chleba i jabłka. Będziesz zaskoczony wynikami.
5. Jak przeciwdziałać skawaleniu się soli kuchennej
Jest to bardzo proste, ale skuteczne – po prostu trzeba wrzucić do soli kilka ziarenek ryżu. Jak to działa? Bardzo dobrze, gdyż ryż absorbuje wilgoć.
6. Jak uratować wyschnięty żółty ser w kawałku
Jeżeli ser wyschnie zbyt szybko, zewnętrzne warstwy stają się twarde i zaczynają się kurczyć, co powoduje pęknięcia całej powierzchni. Należy wypróbować prosty trik – wystarczy przetrzeć ser olejem lub masłem. W przypadku korzystania z masła, wciśnij go głęboko do pęknięć i wcieraj go w powierzchnię sera.
7. Jak zachować świeże masło
Jeżeli kupisz więcej masła niż akurat potrzebujesz należy go przechowywać w zamrażarce. Masło może być tak przechowywane przez ponad 6 miesięcy. Uwaga: umieścić go w szczelnie zamykanym pojemniku, dzięki czemu nie będzie pochłaniać zapachów z innych pokarmów.
8. Jak przywrócić bąbelki musującego wina
Jeżeli wasze wino musujące straciło już wszystkie bąbelki, należy spróbować prosty trik.
Wystarczy umieścić w nim 1-2 rodzynki, kilka minut przed użyciem.
9. Jak zmienić pudding w mus
To bardzo proste – po prostu trzeba zrobić pudding z bitą śmietaną, zamiast mleka.
10. Jak odwrócić krystalizację miodu
Czy wiesz, że miód jest jedynym składnikiem odżywczym w świecie, który się nie psuje?
Ale jeśli miód ulegnie krystalizacji, należy umieścić słoik miodu w ciepłej wodzie (nie gotować!) aż wróci do normalnej konsystencji.
11. Jak uratować przesolone zupy
Wystarczy dodać do zupy kilka surowych ziemniaków lub jabłek które będą absorbować nadmiar soli. Następnie, trzeba gotować je przez 10 minut i zdjąć z ognia. Po tym, usunąć je z zupy.
Ale jeśli ta sztuczka nie zadziała w twoim przypadku – można jeszcze dodać trochę cukru lub octu. I ostatnia opcja ,dodać trochę wody lub niesolonej zupy.
12. Jak uratować zbyt żylaste mięso
Trzeba zamarynować mięso w następujących składnikach: piwo, ocet lub sok pomidorowy, cytryna, papaja czy ananas. Składniki te zawierają enzymy lub kwasy, które pomogą skruszyć mięso.
13. Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu w zupie
Nie martw się, gdy zupa ma zbyt dużo tłuszczu. Jeśli masz czas – umieść miskę zupy w lodówce na 30 minut, a następnie spróbuj usunąć łyżka cedzakową wierzchnią warstwę tłuszczu z zupy.
Jeśli bardziej się spieszysz – to należy umieścić kilka kostek lodu w zupie i usunąć je, gdy widzisz, że tłuszczu gromadzący się wokół nich. Można też można umieścić kawałek sałaty, która wchłonie nadmiar tłuszczu. Usuń ją, gdy stanie się miękka.
14. Jak poprawić smak przypalonego mleka
Jeśli masz przypalone mleko należy dodać szczyptę soli, a nieprzyjemny zapach zniknie.
15. Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców
Jeśli chcesz, aby twoje owoce dojrzały przez noc, umieść je w papierowej torbie razem z jabłkiem. Jabłko emituje etylen który przyspiesza proces dojrzewania.
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>>
POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
16. Jak uratować przypalony sos
Dodaj 1 łyżeczkę masła orzechowego na filiżankę sosu. Wyeliminuje spalony smak. Będziesz zaskoczony wynikami.
17. Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z pojemników z tworzywa sztucznego
Plastik jest porowaty, co oznacza, że plastikowe pojemniki zwykle zachowują zapach przechowywanych w nim potraw czasem nawet po umyciu. Oto, co trzeba zrobić – wystarczy wypełnić je kawałkiem gazety, która wchłonie nieprzyjemny zapach. Pamiętaj żeby umyć pojemnik ponownie przed użyciem.
18. Jak uratować spalony garnek
Oto najlepszy sposób oczyszczenia spalonego garnka. Wystarczy posypać go sodą oczyszczoną i dodać 4-5 łyżeczek soli. Potem należy wlać odpowiednią ilość wody i pozostawić na noc. Następnego dnia można go już umyć. Będziesz zaskoczony wynikami.
19. Najlepszym sposobem czyszczenia stali nierdzewnej
Alkohol pomoże oczyścić stal nierdzewną ze wszystkich plam. Wystarczy umoczyć kawałek szmatki w alkoholu i oczyścić dane miejsce.
20. Jak wypolerować miedziane przedmioty
Należy użyć ketchupu. Tak, wystarczy polać przedmiot keczupem i oczyścić go kawałkiem tkaniny. Będziesz zaskoczony wynikami.
A OTO 33 KOLEJNE TRIKI I SZTUCZKI KULINARNE O KTÓRYCH ZAPEWNE NIKT CI NIE POWIEDZIAŁ
A może jest takich sztuczek więcej ? Jeśli znasz jakieś podziel się w komentarzu
Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.
źródła: youtube.com/watch?v=NpZ9HT8radg, healthmaintaining24-7.com/index.php/2016/09/24/20-kitchen-tips-tricks-no-one-ever-told, youtube.com/watch?v=rf6RWDD-CrY