
Wybuchające arbuzy i przyspieszacze wzrostu roślin, czyli jak rozpoznać owoce i warzywa, które są niebezpieczne dla zdrowia
Arbuz to przede wszystkim woda ale za to korzystna dla zdrowia.
Nawet pestki arbuza okazują się być cenne.
Arbuz jest składnikiem wielu koktajli, a schłodzony wspaniale orzeźwia latem i nawet pomaga w odchudzaniu.
Niestety nie każdy arbuz jest zdrowy a wręcz może powodować problemy zdrowotne.
Jak rozpoznać czy arbuz jest niebezpieczny dla zdrowia?
– pęknięcie arbuza to zły znak – z pozoru wszystko wydaje się w porządku.
Przekroiliśmy arbuza i okazuje się, że wewnątrz widzimy pękniecie w miąższu.
Jeśli masz ochotę zjeść takiego arbuza to nie rób tego.
Powodem pęknięcia arbuza jest zastosowanie hormonu wzrostu. Substancja ta, to forchlorfenuron (o forchlorfenuronie i innych przyspieszaczach wzrostu owoców i warzyw i ich niebezpiecznym wpływie na zdrowie poniżej)
– białe nasiona (pomijam jakieś odmiany, które w naturalny sposób miałyby w dojrzałym arbuzie białe nasiona)
– brak smaku – smak jest oznaką dojrzałości owocu, jeśli go brak to oznacza, że owoc było poddawany działaniu hormonów wzrostu
– owoc jest nadmiernie dużych rozmiarów
O co chodzi z tym hormonem wzrostu i jakie zagrożenia z sobą niesie?
1. Kilka lat temu w związku z tzw. chińskimi „wybuchającymi arbuzami” opinia publiczna mogła dowiedzieć się więcej na temat forchlorfenuronu, którego stosowania nie zabraniają chińskie przepisy a który w Chinach jest stosowany od 1989 roku.
Substancja ta jest dopuszczona również w USA.
Okazało się, że chińscy rolnicy rozpylali ten przyspieszacz wzrostu zbyt późno i podczas nadmiernie wilgotnej pogody.
To sprawiło, że arbuzy na polach zaczęły dosłownie wybuchać.
Dowodem na użycie tego przyspieszacza wzrostu są pęknięcia miąższu i białe nasiona oraz brak smaku dojrzałego owocu.
Forchlorfenuron stymuluje podział komórek, dzięki czemu owoce rosną szybciej, ale pozbawia go smaku dojrzałych owoców, pełnych słońca i substancji odżywczych.
2. Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu wykorzystywane w produkcji. Hormon zwany OKSYTOCYNA jest wykorzystywany np. w uprawach owoców i warzyw (dynie, arbuzy, ogórki, bakłażany) w Indiach.
Teoretycznie środek ten jest zakazany do sprzedaży publicznej w Indiach, ale praktycznie jest powszechnie dostępny.
Skutkami ubocznymi spożywania owoców i warzyw przyspieszanych oksytocyną jest:
– nieregularne bicie serca,
– nudności,
– wymioty,
– bóle brzucha itp.
3. Innym środkiem pobudzającym wzrost owoców jest ETYLEN używany do przyspieszania dojrzewania mango.
4. Kolejnym przyspieszaczem wzrostu jest węglik wapnia (stosowany w jabłkach, papajach i guawie) – „może zawierać śladowe ilości arsenu i fosforu, wysoce toksyczne dla człowieka” (w większości krajów nie pozwala się na jego zastosowanie).
Niestety to nie wszystko czym raczą nas rolnicy, żeby zwiększyć swoje zyski >>> Lubisz kaszę jaglaną, gryczaną, ziemniaki, płatki, olej rzepakowy? Zobacz dlaczego są groźne >>>
Czy to jest bezpieczne ?
Wg urzędu amerykańskiego EPA florchlorfenuron jest raczej nieszkodliwy dla ludzi, zwierząt i środowiska ale w badaniach na zwierzętach pojawiły się efekty uboczne:
– zwiększenie częstości występowania łysienia (utrata włosów)
– zmniejszona waga urodzeniowa
– zwiększona śmiertelność
– nieco wyższy poziom toksyczności wśród ptaków
– zmniejszone rozmiary miotu,
– niebezpieczeństwo raka
– a także efekty „umiarkowanie toksycznego działania na ryby słodkowodne”.
Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>> POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO
Co możemy robić?
– sprawdzać kraj pochodzenia i nie kupować w/w owoców i warzyw z Chin, Indii czy nawet z USA.
– jeśli owoc czy warzywo nie ma smaku – nie jeść go
– jeśli arbuz czy melon jest w środku pęknięty – nie jeść go
– jeśli arbuz ma białe pestki lub jest nadmiernie dużych rozmiarów – nie jeść go
– szukać owoców i warzyw z upraw ekologicznych
– domagać się w ruchach konsumenckich ograniczenia ilości pestycydów, zwiększenia ilości informacji (na każdym etapie upraw i produkcji) o użytych pestycydach i chemicznych środkach.
Tylko świadomi klienci, którzy przestają kupować złe produkty powodują zmiany w zachowaniach producentów, czego dowodem jest chociażby całkowity od niedawna zakaz używania roundupu w Niemczech i we Francji (w Polsce powszechnie stosowany w różnych odmianach i produkowany nie tylko przez Mosanto, ale pod wieloma nazwami handlowymi przez innych producentów).

Wybuchające arbuzy, melony i przyspieszacze wzrostu roślin, czyli
jak rozpoznać owoce i warzywa, które są niebezpieczne dla zdrowia
http://zdrowie.hotto.pl/nie-jedz-takich-arbuzow-sa-niebezpieczne-dla-zdrowia-jak-to-jeszcze/ …
i dlaczego są niebezpieczne
źródła: greatlifeandmore.com/index.php/2016/12/16/if-you-open-a-watermelon-you-find-these-cracks-in-it-do-not-eat-it/, youtube.com/watch?v=P_4yY-i56-I nbcnews.com/id/43057267/ns/world_news-weird_news, en.wikipedia.org/wiki/Forchlorfenuron