... ...

Rewelacyjny rogaty ogórek na odchudzanie, osteoporozę a nawet przeciw rakowi

    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"
Udostępnij innym ...

Rewelacyjny rogaty ogórek na odchudzanie, osteoporozę a nawet przeciw rakowi
5 (100%) 8 votes

To zadziwiające i egzotyczne ale dostępne warzywo pomaga schudnąć bez uczucia wiecznego głodu na diecie i w czasie odchudzania.
Ma zdolność zapewniania sytości bez dodatkowych kalorii.
Pomaga stymulować perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy, utrzymując regularne wypróżnienia.
Zapobiega skurczom, wzdęciom, zaparciom i innym poważnym schorzeniom, takim jak wrzody żołądka, a nawet rak jelita grubego.
Ale to nie wszystko…



zdrowie.hotto.pl-rogaty-ogorek-kiwiano-rewelacyjne-na-odchudzanie-uczucie-sytosci-trawienie-zaparcia-osteoporoze-raka

Podobne artykuły, które również interesują innych:

loading…


Ogórek afrykański (kiwano) zwany też rogatym lub kolczastym ogórkiem, to jak banan i kiwi w jednym (stąd jego nazwa) a jego ziarna mają niepowtarzalny smak banana, ogórków, kiwi limonki, mango, ananasa i arbuza.

Kiwano jest dziwnie wyglądającym warzywem (czy może owoco-warzywem), które pochodzi z Afryki Południowej a dopiero niedawno (w ubiegłym wieku) został wprowadzony do uprawy w innych częściach świata, Australii i Nowej Zelandii, czyli tam, gdzie nadano mu nazwę kiwano ze względu na swoją konsystencję i wygląd podobny do kiwi w połączeniu ze smakiem banana. Jest niskokaloryczny, pełen jest błonnika, witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.

Nasiona kiwano zawierają również wysokie stężenie korzystnych składników odżywczych i związków organicznych, które sprawiają, że owoce są tak zdrowe. Jako element kulturowy, kiwano uważane jest za niezbędne w rozwiązywaniu problemów niedoboru żywności w Afryce subsaharyjskiej, ponieważ może on zachować znaczne ilości wody przez porę suchą, a także może rozwijać się w trudnych warunkach, jednocześnie oferując szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych tym, którzy mogą mieć ograniczony dostęp do żywności.

Owoc ten rozprzestrzenił się poza jego normalny obszar występowania gdy jego korzyści zdrowotne zostały odkryte. Przyjrzyjmy im się bliżej.

Właściwości zdrowotne rogatego ogórka afrykańskiego – kiwano:

1. Utrata wagi:
Biorąc pod uwagę, że ten owoc składa się w 80% z wody, ma zdolność zapewniania sytości bez dodatkowych kalorii.

Ludzie, którzy starają się chudnąć bez wiecznego uczucia głodu często sięgają po kiwano. Wysokie stężenie składników odżywczych utrzymuje organizm odżywionym, mimo niskiej zawartości kalorii i tłuszczów.

2. Na poprawę trawienia:
Wysoka zawartość błonnika w kiwano czyni go idealnym wsparciem dla trawienia. Błonnik pomaga stymulować perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy, utrzymując regularne wypróżnienia. Zapobieganie skurczom, wzdęciom, zaparciom i innym poważnym schorzeniom, takim jak wrzody żołądka, a nawet rak jelita grubego. Błonnik pokarmowy jest również kluczowym elementem zdrowia serca, ponieważ pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jeszcze bardziej przyczynia się do regulacji receptorów insulinowych, a tym samym kontroluje lub zapobiega cukrzycy.

3. Ochrona przed chorobami serca a nawet nowotworami:
Kiwano zawiera alfa-tokoferol, silnym antyoksydant, który jest formą witaminy E.

loading...

Jest bardzo ważny dla zdrowia nerwów i naczyń krwionośnych, a także lokalizuje i neutralizuje wolne rodniki, szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które mogą powodować wszystko od chorób serca do nowotworów.

4. Zdrowie dla oczu:
Znaczna zawartość witaminy A w kiwano sprawia, że jest to ważny wzmacniacz zdrowego układu wzrokowego. Witamina A jest typem karotenoidów, która działając jako przeciwutleniacz dla oczu, eliminuje wolne rodniki, które mogą powodować zwyrodnienie plamki żółtej, a także spowalnia lub zapobiega rozwojowi zaćmy.

5. Na sprawny umysł, koncentrację a nawet chorobę Alzheimera
Mimo, że wiele różnych składników odżywczych może pozytywnie wpływać na mózg, witamina E jest szczególnie powiązana ze spowalnianiem wystąpienia choroby Alzheimera i otępienia.

Wysokie poziomy różnych odmian tokoferoli w kiwano czynią go najlepszym dla młodych i starych, którzy chcą zachować sprawny umysł.

6. Procesy metaboliczne:
Cynk jest minerałem często przeoczanym gdy myślimy o ludzkim zdrowiu a odgrywa on istotną rolę w metabolizmie, a także w produkcji białka, które jest niezbędne do gojenia ran i naprawy tkanek, naczyń krwionośnych oraz komórek. Wysoka zawartość witaminy C jest doskonałym uzupełnieniem cynku znajdującego się w kiwano. Kwas askorbinowy jest istotnym składnikiem dla kolagenu, który sam jest kolejnym podstawowym tworzywem naprawy i wzrostu.

7. Na odmłodzenie i powstrzymanie starzenia:
Dzięki witaminie A, witaminie C, naturalnym przeciwutleniaczom i licznym związkom organicznym, kiwano jest wspaniałe dla zachowania oznak młodości, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Kiwano chroni integralność skóry, zmniejsza przebarwienia i zmarszczki oraz zmniejsza widoczność blizn i skaz. Te same ważne składniki odżywcze utrzymują młodszym wnętrze ciała poprzez zapobieganie wystąpieniu przewlekłych chorób dzięki intensywnej aktywności antyoksydacyjnej.

8. Na stres, niepokój i lęki:
Badania łączą niektóre związki organiczne zawarte w kiwano z regulacją hormonów, szczególnie adrenaliny i innych hormonów stresu. Jeśli cierpisz na chroniczny stres lub czujesz lęk, jedzenie kiwano może szybko złagodzić twój niepokój i wprowadzi twoje ciało w stanu uspokojenia i relaksu.

Bądź na bieżąco >>> zdrowie.hotto.pl>>> , czyli ZNANE i POPULARNE W INTERNECIE Domowe Sposoby na Zdrowie i Urodę – każdego dnia nowe i trendujące informacje – dlatego na facebook(u) koniecznie >>>
POLUB STRONĘ ZDROWIE.HOTTO

 

9. Na wytrzymałość kości, osteoporozę:
Ogórki afrykańskie są również ważne dla swojej wysokiej zawartości składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia w celu zwiększenia wytrzymałości kości i zapobiegania wystąpienia osteoporozy. Podczas gdy inne minerały w kiwano, w tym cynk, są ważne dla rozwoju kości, wzrostu, naprawy i integralności, wapń jest najbardziej pożądanym, dla zdrowia naszych kości, minerałem.

Ostrzeżenie na koniec:

Gorzkie formy kiwano, zanim dojrzeją, mogą mieć niebezpieczne stężenie związków chemicznych, które nie są obecne, gdy owoce są gotowe do spożycia. Toksyczność ta może spowodować problemy żołądkowe, bóle głowy i gorączkę, ale nie zanotowano aby stanowiła zagrożenie dla życia. Kiwano nie jest uznawany za żywność alergizującą. Dlatego kupować należy tylko dojrzałe (pomarańczowe) owoce bez plam.

Wybór, przechowywanie i spożywanie:

– Kupując kiwano wybieramy dojrzały, pomarańczowy i jędrny owoc, bez żadnych plam.

– Dojrzałe rogate ogórki mają żywą pomarańczową skorupę. Wystrzegaj się wszelkiego rodzaju przebarwień, a nawet delikatnych plamek.

Kiwano może być przechowywane w temperaturze pokojowej (nie musi być przechowywane w lodówce) przez 1-2 miesiące. Często jest to główny powód do wykorzystania tych niezwykle wyglądających owoców w celach ozdobnych. Jednakże jest on dość nowy dla większości świata. Nawet jeśli możesz go kupić nie będziesz pewny jak go spożywać. Ale o tym dalej.

Rogate ogórki mają małe rogi wyrastające ze skóry o barwie jasno żółtej z domieszką barwy pomarańczowej. Są one około 7,5 do 13 cm długie i średnio 5 cm szerokie. Ważą od 1/2 do 1 kilograma sztuka.
Wewnątrz, miąższ wygląda jak cytrynowo-zielone galaretki i ma raczej trawiasty zapach.

Kiwano może być zamiennikiem melona.

– Niektórzy autorzy książek kulinarnych twierdzą że nasiona są pyszne, a fantastyczny słodko kwaśny smak jest skomplikowaną mieszanką smaków banana, ogórków, limonki, mango, ananasa i arbuza.

– Aby wykorzystać kiwano, należy przeciąć na pół (lub wzdłuż) owoce lub tak jak na zdjęciu i łyżeczką wybrać miąższ, który może być spożywany, w całości z nasionami.

– Stosowanie:

Kiwano można stosować jako smaczny dodatek do napojów, sałatek i sosów lub jako polewę do lodów czy deserów. Kiwano może być spożywany również oddzielnie, szczególnie w czasie odchudzania, gdyż mimo, że jest niskokaloryczne daje silne uczucie sytości i zaspokaja głód.

– Nic się nie marnuje – Skorupy kiwano można używać jako bardzo oryginalne miski do podawania zup, sorbetów lub deserów.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…


Zobacz też inne artykuły z www.zdrowie.hotto.pl, polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...

Źródło: organicfacts.net/health-benefits/fruit/kiwano.html, naturalmedicinebox.net/health-benefits-of-kiwano-horned-melon/


Udostępnij innym ...

Comments

comments

stat4u
error: Content is protected !!
Polub bloga i kliknij