... ...

Oto powód, dlaczego frytki są tak niebezpieczne. Jak zmniejszyć rakotwórcze związki we frytkach

    Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"
Udostępnij innym ...

Oto powód, dlaczego frytki są tak niebezpieczne. Jak zmniejszyć rakotwórcze związki we frytkach
5 (100%) 5 votes

DLACZEGO FRYTKI SĄ NIEZDROWE. JAK ZMNIEJSZYĆ RAKOTWÓRCZE ZWIĄZKI WE FRYTKACH

Frytki są pyszne, ale w pewnych warunkach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. FDA (Food & Drugs Administration) wyjaśniło, że frytki usmażone na zbyt suche lub chrupiące, zawierają akrylamid, w dużych ilościach. Powstaje w wyniku reakcji cukrów i aminokwasów naturalnie występujących w żywności. Ale jak pokazują badania jest niebezpieczny (rakotwórczy)

GDZIE WYSTĘPUJE RAKOTWÓRCZY AKRYLAMID

Według Lauren Robin (chemika z FDA) akryloamid najczęściej znajduje się w produktach roślinnych, takich jak:
– ziemniaki, płatki zbożowe i suszone owoce w wyniku procesu gotowania i smażenia w wysokiej temperaturze.
– występuje także w chrupkach spożywczych, takich jak chipsy ziemniaczane.

Jest prawie niemożliwe, aby całkowicie uniknąć akrylamidu, ponieważ związki te występują w około 40 procentach zjadanych produktów (według Grocery Manufacturers Association) ale istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ilość związków potencjalnie rakotwórczych.





zdrowie.hotto.pl-frytki-dlaczego-niezdrowe-rakotworcze
Popularne artykuły, które również interesują innych:

loading…


loading...

Jest prawie niemożliwe, aby całkowicie uniknąć akrylamidu, ponieważ związki te występują w około 40 procentach zjadanych produktów (według Grocery Manufacturers Association) ale istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ilość związków potencjalnie rakotwórczych.

JAK ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ ZWIĄZKÓW RAKOTWÓRCZYCH WE FRYTKACH

Nie przechowuj ziemniaków w lodówce, ponieważ może to zwiększyć ilość powstającego akrylamidu podczas gotowania (wg American Cancer Society). Odwrotnie, ziemniaki powinny być przechowywane na zewnątrz chłodziarki w zaciemnionym suchym miejscu.

Przerywaj smażenie po pojawieniu się żółtego koloru, a szczególnie unikaj brązowego – brązowa powierzchnia może zawierać więcej niebezpiecznych substancji chemicznych. To samo odnosi się również do pieczywa, z którego tosty należy przygotowywać tylko do koloru jasnobrązowego a niedozwolone są ciemnobrązowe a nawet czarne.

DLACZEGO AKRYLAMID JEST GROŹNY DLA ZDROWIA – ZATRWAŻAJĄCE WYNIKI BADAŃ

Większość ekspertów zgadza się, że jedzenie ziemniaków jest bardzo dobre dla naszego zdrowia, ale, jeśli nie będziemy spożywać ich w odpowiedni sposób, może to pociągnąć za sobą problemy zdrowotne.
Polub i udostępnij, może się komuś przyda:

Według British Journal of Cancer, zwyczaj jedzenia pokarmów zawierających akrylamid:
– zwiększa ryzyko raka piersi
, zwłaszcza u kobiet, które weszły w okres menopauzy. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds, w Anglii, przeprowadzili badania na dużą skalę z udziałem tysięcy kobiet w wieku 35-69 lat. Kobiety te brały udział w badaniach przez 11 lat. W tym badaniu, naukowcy zbadali spożycie pokarmów zawierających akrylamid, potencjalnie rakotwórczą substancję, która występuje także w chrupkach spożywczych, takich jak chipsy ziemniaczane.
Podczas badania, eksperci zarejestrowali przynajmniej 1,084 przypadków diagnoz raka piersi. Eksperci stwierdzili, że spożycie akryloamidu nie jest pojedynczym czynnikiem, który wywołuje ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet. Jednak po uwzględnieniu innych zmiennych, zwyczaj jedzenia pokarmów z zawartością akrylamidu może u kobiet przed menopauzą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 20 procent.

Akryloamid (akrylamid) jest związkiem chemicznym, który okazał się także powodować raka u zwierząt. 

GDZIE JESZCZE WYSTĘPUJE RAKOTWÓRCZY AKRYLAMID

Akrylamid jest związkiem organicznym, który może tworzyć się w pokarmach o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak zboża, maniok, ziemniaki i inne bogate w skrobię, podawane smażone, z rusztu albo pieczone w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.
W niektórych produktach spożywczych, takich jak chipsy ziemniaczane, lub inne produkty na bazie ziemniaków, takich jak frytki, płatki zbożowe, pieczywo i inne wyroby piekarnicze, akrylamid wytwarza się w trakcie procesu produkcji. Dzieje się tak dlatego, że na ogół wymaga ona wysokich temperatur i długiego czasu, zwłaszcza jeśli surowiec zmienia przy tym kolor na brązowy.

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu.

loading…


Zobacz też inne artykuły z www.zdrowie.hotto.pl, polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.
loading...

źródło: healthfame.com/2017/03/this-is-reason-why-french-fries-are.html
tag: rak


Udostępnij innym ...

Comments

comments

stat4u
error: Content is protected !!
Polub bloga i kliknij